Fit Bounty było dobre, ale tym przepisem przeszłam sama siebie! W mojej kuchni powstał właśnie najprawdziwszy Snickers! Przygotowałam go bez pieczenia, bez dodatku cukru i z samych naturalnych składników. Ledwie zdążyłam zrobić, a już połowa zniknęła w brzuchach recenzentów.  Na szczęście mówią, że jedno z lepszych jakie do tej pory zrobiłam, więc chyba im ufam :)20161122_084253

Składniki:
– 200 g daktyli,
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
– 5 łyżek masła orzechowego,
– 150 g kaszy jaglanej,
– 2 łyżki kakao,
– 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki,
– 5 łyżek ksylitolu,
– 100 g orzeszków ziemnych,

Przygotowanie: 
Produkcję ciasta rozpoczynamy od ugotowania, wcześniej wypłukanej, kaszy jaglanej. W tym celu przygotowujemy 150 g kaszy jaglanej, którą gotujemy w dwa razy większej objętości wody do całkowitego jej wchłonięcia. Do ugotowanej kaszy dodajemy 5 łyżek ksylitolu, blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.  W międzyczasie zalewamy daktyle wrzątkiem i moczymy je przez 15 minut, aż nieco zmiękną. Następnie odsączamy je i dzielimy na dwie części. Do jednej części (ok. 100 g daktyli) dodajemy 5 łyżek masła orzechowego i 2 łyżki kakao. Blendujemy, a następnie zagniatamy jak ciasto. Przygotowujemy formę o wymiarach 15×25 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią przygotowany przed chwilą spód. Drugą część daktyli blendujemy z dodatkiem mleczka kokosowego, a następnie dodajemy do powstałej masy orzeszki ziemne. Pozostało już tylko ułożyć kolejno masy na blaszce. Na wyłożony wcześniej spód nakładamy masę z kaszy jaglanej, następnie daktylową masę z orzechami, a na samą górę roztopioną tabliczkę gorzkiej czekolady. Całość wstawiamy do lodówki, a po upływie 2-3 h możemy cieszyć się smakiem domowego snickersa :)15123373_1163243210389902_6804690329081675303_o Smacznego!

16 Thoughts on “Zdrowy Snickers bez cukru

  1. Czy ksylitol można ewentualnie zastąpić miodem? Jeśli tak to w jakiej ilości? Wiadomo,że kaloryczność się zmieni ale mimo tego będę wdzięczna za odpowiedź;-)

  2. A jak ktoś nie lubi kaszy jaglanej ani żadnej innej, to czym ją może zastąpić? :(

  3. Angelika on 23 listopada 2016 at 08:51 said:

    Czy mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym krowim mlekiem?

  4. Angelika on 23 listopada 2016 at 23:36 said:

    Dziekuje! Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Na pewno spróbuję zrobić. Moj chłopak wie, że lubie takie eksperymenty, zawsze podejrzliwie próbuje nowych „wynalazków” i zgaduje z czego tym razem jest smakołyk zrobiony :)

  5. A ja się obawiam, że jak zrobię, to zniknie szybciej, niż się pojawił :) Wygląda wspaniale!

  6. Alicja on 27 stycznia 2017 at 23:48 said:

    Właśnie je zrobiłam, cała rodzina zachwycona :) jest super, bo właśnie jest sycące na tyle, że nie da się zjeść dużych ilości, co nam oszczędza kalorii 😛 Dla mnie opcja genialna. Czas przygotowania to 25 min max <3 na pewno powtórzę to kiedyś. Dzięki! :)

  7. Gosia88 on 25 lutego 2017 at 10:36 said:

    A czy świeże daktyle tez będą OK? I czy tez należy je namaczac?:)

  8. Magda on 25 lutego 2017 at 13:49 said:

    Chyba nie wiesz co się dzieje w moim domu jak ogłoszę, że robię snickersa 😀 amatorów do jedzenia nie brakuje nigdy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation