Czy znajdę wśród nas kogoś, kto nie lubi pancakes’ów? Obawiam się, że może być to zwykłe pytanie retoryczne 😉 Z tej okazji chciałabym Wam przedstawić przepis na legalne, białkowe pancakes, które wcale nie muszą oznaczać odstępstwa od diety!20170122_104356_20170122110436938

Składniki:
– 120 g mąki żytniej pełnoziarnistej/ orkiszowej,
– 120 g mleka roślinnego lub zwykłego 2%,
– 15 g karobu (można wymienić na kakao, ale karob jest zdecydowanie delikatniejszy w smaku),
– 15 g ksylitolu,
– dwie miarki odżywki białkowej (u mnie izolat ALLNUTRITION o smaku białej czekolady),
– 10 g oleju kokosowego,
– jedno jajko,
– woda gazowana,
– syrop czekoladowy 0 kcal do polania,
– morwa suszona,

Przygotowanie:
Mąkę, mleko, karob, ksylitol, odżywkę białkową, olej kokosowy i jajko blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać ok 50-100 ml wody, aby masa nabrała nieco bardziej płynnej konsystencji. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy placki niewielkiej średnicy z obu stron. Gotowe pancakes polewamy syropem czekoladowym zero kalorii i posypujemy suszonymi owocami morwy.

Przybliżona wartość energetyczna na jednego pancake: 180 kcal

Smacznego! :)

8 Thoughts on “Chocolate pancakes- czekoladowe naleśniki!

  1. też magda on 18 maja 2016 at 12:16 said:

    Bardzo ciekawy blog, z przepisu z pewnością skorzystam.

    Ale chciałam tylko zauważyć, że to nie jest przepis na „pancakes proteinowe” tylko po prostu naleśniki z białkową odżywką, ok? Używaj języka polskiego należycie, jest zbyt piękny żeby go tak kaleczyć.

  2. Marek on 27 czerwca 2016 at 12:54 said:

    O! Właśnie miałem napisać to samo. Nie wiem skąd pomysł używania słowa, którego się nie zna (gdzie indziej piszesz „pacakes”) :-)

    Przy okazji: gratuluję bloga, odkryłem go raptem 2 dni wcześniej i sporo się dowiedziałem. Dziękuję i pozdrawiam.

    • Magda on 27 czerwca 2016 at 16:16 said:

      Nazwa jest jaka jest i wynika to z tego, że o wiele więcej osób wyszuka w google nazwę „panckaes” niż naleśniki w odniesieniu do czegoś białkowego :) Uwagi przyjęłam i poniekąd się z nimi zgadzam, ale „internety” rządzą się trochę swoimi prawami 😉 Dziękuję za komentarz i mam nadzieję, że nazwa nie zraża zbyt mocno 😉

  3. Kasia on 14 lipca 2016 at 22:10 said:

    Mam pytanko co do tej miarki odżywki białkowej – ile mniej więcej to jest gram? Mam wielką ochotę na te placuszki a odżywkę mam inną w której „miarka” jest dość spora:) Pozdrawiam, super blog!

  4. Czym oprócz smaku różni się kakao od karobu? zastanawiam się czy jest sens w ogóle eliminować ten składnik z przepisu czy poszukać innego – bez kakao? Pozdrawiam!

    • Magda on 14 grudnia 2016 at 12:19 said:

      Różnica jest w smaku i w częstości alergii pokarmowych. Jeśli nie ma się problemu z kakao to jak najbardziej można go użyć, choć karob daje przyjemniejszy i delikatniejszy smak :)

  5. Cashew on 1 lutego 2017 at 13:11 said:

    Właśnie zrobiłam naleśniczki, są przepyszne! Odżywkę miałam bananową, ale nic nie szkodzi, i tak smakują wspaniale :))))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation