Fit brownie z czerwonej fasoli to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkości! Przed nami weekend... wizyta u babci, babski wieczór z przyjaciółkami, niezapowiedziany przyjazd cioci, a my na diecie? Nie ma się co martwić! Zaskocz rodzinkę i znajomych niesamowicie smacznym brownie, a jednocześnie nie rób odstępstw od diety! Nie musisz nawet nikogo uświadamiać z czego zrobione jest to ciacho 🙂 Ja również nabrałam swoich domowników mimo, że ich gusta kulinarne są już wyczulone na moje eksperymenty. Naprawdę nikt nie zorientował się, że ciasto nie ma w sobie mąki, ani że udział w jego powstawaniu brała czerwona fasola.

Składniki:
Ciasto z fasoli na dwie foremki keksówki
- 2 puszki czerwonej fasoli (1 puszka waży 400 g),
- 4 jajka,
- 2 banany,
- 3 łyżki prawdziwego kakao,
- 3/4 szklanki ksylitolu,
- półtora łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)
Polewa:
- gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
- 1/4 szklanki mleka,
- dwie łyżki kakao,
- odrobina ksylitolu (wg uznania)
Przygotowanie:
Zabawę w kuchni rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni, aby później nie zapomnieć. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu).
Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem.
Upieczone ciasto dekorujemy polewą 🙂 Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie z fasoli jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak !
Smacznego!
Brownie z fasoli - wartości odżywcze w 1 porcji (120 g):
Energia | 169,6 kcal |
Białko | 6,5 g |
Tłuszcz | 7,6 g |
Węglowodany | 15, 4 g |
Błonnik | 3,3 g |