Fit brownie z czerwonej fasoli to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkości! Przed nami weekend… wizyta u babci, babski wieczór z przyjaciółkami, niezapowiedziany przyjazd cioci, a my na diecie? Nie ma się co martwić! Zaskocz rodzinkę i znajomych niesamowicie smacznym brownie, a jednocześnie nie rób odstępstw od diety! Nie musisz nawet nikogo uświadamiać z czego zrobione jest to ciacho :) Ja również nabrałam swoich domowników mimo, że ich gusta kulinarne są już wyczulone na moje eksperymenty. Naprawdę nikt nie zorientował się, że ciasto nie ma w sobie mąki, ani że udział w jego powstawaniu brała czerwona fasola.
20160708_170620

Składniki na dwie foremki keksówki:
– 2 puszki czerwonej fasoli,
– 4 jajka,
– 2 banany,
– 3 łyżki prawdziwego kakao,
– 3/4 szklanki ksylitolu,
– półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
– 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

Polewa:
– gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu (wg uznania),

Przygotowanie:
Zabawę w kuchni rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni, aby później nie zapomnieć. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą :) Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak !
Smacznego!

133 Thoughts on “Brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)

  1. Przepis mega!Koniecznie muszę wypróbować

  2. Szkoda, że mnie nikt tak nie nabiera :(

  3. Marti on 21 marca 2015 at 16:59 said:

    Przepis wypróbowany :) pycha i nawet polewy nie potrzeba :)

  4. ania on 23 marca 2015 at 21:32 said:

    jeśli ksylitol zastępuje stewią to ile jej potrzeba?

    • Magda on 24 marca 2015 at 00:56 said:

      nie chciałabym zepsuć przepisu dlatego próbowałabym po prostu masy na wyczucie :) z ksylitolem mi tak wyszło więc i ze stewią powinno

  5. ania on 7 kwietnia 2015 at 19:09 said:

    Czy ksylitol można zastąpić zwykłym cukrem?

  6. Agata on 11 lipca 2015 at 10:10 said:

    A czy można bez jajek? Bo u mnie niestety odpadają :/

    • Magda on 11 lipca 2015 at 14:24 said:

      Możesz zastąpić je chia lub siemieniem lnianym namoczonymi w wodzie :) żeby dobrze zespajały ciasto muszą przybrać konsystencji kisielu i myślę że też świetnie się sprawdzą :)

      • magda on 13 grudnia 2016 at 18:31 said:

        Pani Magdo,
        ratunku! ciasto obiecane na jutro, kupilam wszystko, nie mam jajek (zapomnialam).. ile tych ziaren chia i w jakiej ilosci plynu je rozpuscic, i czy na pewno ciasto nic nie straci?
        Jak dlugo musza sie one moczyc? nie chcialabym, aby za bardzo związały ciasto. A wydaje mi sie, ze tak bedzie, jak niewystarczajaco sie nażelują poza ciastem
        dziekuje

        • Magda on 13 grudnia 2016 at 19:51 said:

          Zamiast jednego jajka należy użyć dokładnie 1 i 1/2 łyżki chia namoczonej w 3 łyżkach wody do momentu, aż całkowicie się skleikuje :) Takie są ogólne zalecenia apropo zastępowania jaj 😉

  7. Monia on 17 lipca 2015 at 10:13 said:

    hej!
    A ja mam pytanie ,Czy masz moze gdzies wyliczone ile kalorii przypada na 100g takiej pysznosci??

  8. Malwina on 8 listopada 2015 at 19:06 said:

    Hej super przepis sama robię ciasto na bazie czerwonej fasoli, lecz ja nie dodaję ksylitolu tylko dla słodyczy dodaje daktyle wcześniej zalane wrzątkiem i zblendowane. Spróbuj wychodzi świetnie 😉

  9. Odpowiednia dieta i aktywne życie to zdrowie na długie lata. Ślę pozdrowienia!

  10. Angelika on 26 listopada 2015 at 15:47 said:

    Zrobiłam po tym, jak spróbowałam u koleżanki. Jest super 😀 bardzo smaczne

  11. chanel on 7 grudnia 2015 at 21:29 said:

    Czy to chodzi o fasolkę konserwowá??

  12. Agata on 4 lutego 2016 at 15:45 said:

    Ja musialam piec ciasto godzinę. Ale udało się i wyszło pyszne

  13. MałGosia on 10 marca 2016 at 21:58 said:

    rewelacyjne, część ksylitolu zastąpiłam miodem i nie zaszkodziło mu :-)

  14. Kasia on 25 kwietnia 2016 at 22:38 said:

    Jakie wymiary keksówki?

  15. Paulina on 29 kwietnia 2016 at 14:18 said:

    Dziś wykorzystałam Twój przepis na brownie, tylko zmniejszyłam ilość ksylitolu, a dodałam więcej daktyli. Wyszło pyszne, mięciutkie i puszyste :) Dziękować! 😉

  16. Czy można zrobić w blaszce kwadratowej zamiast keksówki?

  17. Brownie właśnie się piecze w piekarniku, dam znać jak wyszło 😀

  18. Właśnie się piecze ale po wylizaniu miski smakuję super nie mogę doczekać sie aż bedzie gotowe ;d

  19. Lucia on 12 sierpnia 2016 at 01:33 said:

    To moja pierwsza przygoda z fasolą w cieście zamiast mąki. Szczerze, nie byłam przekonana, szczególnie, że ostatnio tego typu „wynalazki” mi nie wychodziły. Postanowiłam spróbować z masą tylko na jedną keksówkę. Piekłam 40 min. i wyszło pięknie. Patyczek nie przywierał, a po ostygnięciu ciasto jest dalej delikatnie wilgotne i puszyste. Zamiast ksylitolu dałam 2 łyżki miodu na jedną porcję i aż 4 spore łyżki ciemnego kakao. Dopiero przy takiej ilości smak fasoli nie przebijał sie przez masę. Po upieczeniu delikatnie czuć „dziwny” posmak jak się zje sam tylko środek, ale zagryzione chrupka i przypieczoną skórką ciasto jest przepyszne i nie do rozróżnienia. Polecam!

  20. Angela on 15 sierpnia 2016 at 16:38 said:

    „Półtora łyżeczki”..?

  21. moze byc swieza tj namoczona fasola ( nie z puszki)?

  22. U mnie w 40 minut :) pyszne

  23. nie wiem o co chodzi ale ciasto w ogóle nie wyrosło…. wylałam je do aluminiowej dużej blachy i lipa, ma może 1 cm ..;/

    • Magda on 24 sierpnia 2016 at 22:30 said:

      o kurczę :( być może za krotko miksowałaś i niedostatecznie się napowietrzyło? Przyznam szczerze, że robię za każdym razem wszystko według opisu i zawsze wychodzi bez problemu. Ewentualnie może być to też sprawka piekarnika, który nie złapał odpowiedniej temperatury. Nie mam pojęcia co mogło się stac :(

  24. Martyna on 1 września 2016 at 14:06 said:

    Mozna zamiast ksylitolu syrop klonowy?

  25. Wczoraj robiłam pierwsze brownie w życiu, własnie według tego przepisu. Rewelacja to mało powiedziane, obłędny smak!!! a mina rodzinki, gdy po zjedzeniu dowiedzieli się, że to z fasoli, bezcenna 😀

    Zmodyfikowałam tylko sposób wykonania. Najpierw zblendowałam sam banan z fasolą, białka ubiłam oddzielnie, żółtka z cukrem (zabrakło ksylitolu) utarłam też w osobnej misce, dopiero na koniec wszystko połączyłam. Przez to można zredukować ilość proszku/sody, która według mnie jest szalenie ogromna. Pół płaskiej łyżeczki w zupełności wystarczy, ciasto nie opadło, jest wysokie, mokre i maziaste <3

  26. Karolina on 14 września 2016 at 10:26 said:

    Mam pytanko czy ciasto bez polewy tez będzie dobre albo jest jakiś inny pomysł na inna polewę może jakąś owocowa bardziej ?? czy nie pasuje zupełnie? może jakaś bananowa ??

    • Ciasto bez polewy robiłam i również jest bardzo dobre :) Innych polew nie próbowałam, więc nie mogę się oprzeć na doświadczeniach, natomiast polewy owocowe nie bardzo komponują mi się z tym ciastem.

  27. Dziekuje bardzo as przepis! Jak mówiłam znajomym ze to ciasto z fasoli to nie mogli uwierzyć a kawałki zniknęły z talerza w mgnieniu oka Ja zastąpiła cukrem bo nie miałam ksylitolu ale o tak świetne

  28. Witam :) czy ksylitol mozna zastapic cukrem kokosowym?
    Pozdrawiam :)

  29. Pyszna i mało kaloryczna jest polewa z oleju kokosowego miodu i kakao, polecam :) a ciasto zaraz ruszam piec

  30. Bardzo dobre ciacho :-) Zrobiłam dzisiaj :-) Pyszota 😀 Zrobiłam bez cukru. Dziękuję :-)

  31. Ciasto Pycha, trzy razy w tygodniu piekę. Za każdym razem smaczniejsze :)

  32. W normalnej blaszce tez wyjdzie ok? Czy lepiej w okrągłej zrobic?

  33. Najlepsze brownie, jakie robilam do tej pory, robilam z czarnej fasoli i ze stewia.
    Super prosty przepis i zawsze wychodzi.

  34. Patrycja on 25 października 2016 at 14:45 said:

    Mam pytanie odnośnie smaku – czy banan jest choć odrobinę wyczuwalny w gotowym cieście? Pytam bo szczerze nie znoszę tych owoców i jak tylko poczuję ich smak zaraz mnie odrzuca . A niestety chyba nie ma nic czym można by go zastąpić

  35. Monia on 8 listopada 2016 at 13:41 said:

    Ciasto jest mega pyszne, a do tego łatwe i tanie. Nie spodziewałam sie takiego efektu smakowego po fasoli. Ja osobiście blenduje fasole z bananem, a potem całą resztę miksuje już zwykłym mikserem wtedy jest super gładkie.

  36. Lioneczka on 11 listopada 2016 at 16:32 said:

    Hej, czy można się obyć bez banana? Reszta składników ma niski IG, ale banan ma wysoki a ja mogę jeść tylko produkty z niskim IG :/ jeśli musi być coś na gust banana, może da się go zastąpić czymś innym o niskim indeksie? Z góry ci dziękuję!

    • Myślę, że dobrze sprawdziłby się sam ksylitol :) Nie wiem jak duży wpływ miałoby to na konsystencję ciasta, ale wydaje mi się że jajka i odpowiednie napowietrzenie masy utrzymają całą konsystencję :)

  37. Lioneczka on 11 listopada 2016 at 16:33 said:

    Daktyle też mają wysoki IG :(

  38. Mega! Przepis rewelacyjny, świetne wyszło. Tylko z braku ksylitolu dodałam cukier trzcinowy. Mąż się nie zorientował, że to coś z fasoli :)

  39. Czy smarujemy keksówki..? Czym .

  40. Magda on 1 grudnia 2016 at 17:49 said:

    Dziś zrobiłam i jak dla mnie bomba ksylitol zmieniłam na miod. Mi bardzo smakuje

    • Katarzyna on 17 grudnia 2016 at 19:05 said:

      Ciasto zdrowe, ale dlaczego w tak niezdrowej foremce aluminiowej pieczone :-( lepsza zwykła metalowa a najlepsza silikonowa;-)

  41. Pingback: Hobbies – Site Title

  42. Sylwia on 20 grudnia 2016 at 20:29 said:

    chciałabym z niego zrobić piernik tylko trochę się obawiam czy banany nie za będą wyczuwalne, jak to było z nimi po upieczeniu? może zamiast bananów dać śliwki/daktyle namoczone wcześniej? I dałabym jedno jajko mniej, żeby był bardziej suchy.

    • Magda on 21 grudnia 2016 at 16:02 said:

      Co do jednego jajka to nie mam pewności czy się sklei, natomiast banany spokojnie można zastąpić daktylami. Będą bardziej pasować do piernika :)

  43. jasiao on 31 grudnia 2016 at 19:52 said:

    Według mnie dobrym rozwiązaniem jest zamienienie słodzika na miód (3/4 szklanki zamienić na 3-4 łyżki miodu)

  44. Doti_33 on 20 stycznia 2017 at 21:07 said:

    Witam, mam pytanie – czy olej np. kokosowy dodawany do ciasta powinien być olejem rafinowanym czy nierafinowanym? Wiem, że nierafinowany jest oczywiście zdrowszy ale ma też niską temperaturę dymienia(jeśli dobrze kojarzę to kokosowy ok. 177 stopni). Stąd moje pytanie, skoro temperatura pieczenia ciasta to 180 stopni, którego lepiej użyć i którego z nich Pani używa do pieczenia? Z góry dziękuje za info:)

  45. Cześć! Powiedz mi proszę, czy na zwykłej, dużej blaszce do pieczenia tez to brownie wyjdzie czy istnieje obawa, że np. w środku się nie dopiecze? I to samo pytanie w sumie dotyczy mniejszych foremek, ale silikonowych – czy można je normalnie wykorzystać? :)

    • Magda on 16 lutego 2017 at 00:04 said:

      Hej :) Myślę, że na takiej dużej jest nawet większa szansa że się uda ponieważ masa rozlewa się na większą powierzchnię :) Na silikonie też na pewno wychodzi, ponieważ mam wiadomość zwrotną od wielu osób, które na takiej właśnie piekły :)

      • ooo! Czyli w sumie mogę wykorzystać ten przepis (wszystko w takich ilościach) ale ciasto przelać do normalnej dużej formy? ale super! Wszystko super, wszystkie wątpliwości się rozeszły!
        Koleżanka ostatnio częstowała mnie ciastem z tego przepisu i myślałam, że umrę ze szczęścia jedząc to ciasto – takie pyszne! Nie ma opcji, żebym sama nie spróbowała go upiec! :)
        Dzięki za odpowiedź!

  46. Magda on 19 lutego 2017 at 15:55 said:

    Cześć,
    bardzo mi się podoba Twój przepis, Moja córka musi mieć wyeliminowany z diety gluten i produkty mleczne. Niestety na banany też źle reaguje. Czy mogłabyś napisać dokładnie jaką ilością daktyli zastąpić jednego banana?

    Dzięki

  47. anonim on 20 lutego 2017 at 11:22 said:

    Mam pytanie może głupie ale wolę zapytać :) jeśli chciałabym zrobić to ciasto na 1 formę keksówki to wystarczy zmniejszyć składniki o połowę i wyjdzie ?

    • Magda on 20 lutego 2017 at 18:05 said:

      Tak jest :)

      • anonim on 21 lutego 2017 at 09:08 said:

        Dzięki za odpowiedz :)
        plan jest taki że ciasto upiekę w sobotę :)
        dam znać czy mi się udało nabrać męża że to prawdziwe brownie :) pozdrawiam wspaniały blog :)

        • anonim on 27 lutego 2017 at 10:01 said:

          Piekłam w sobotę – ciasto obłędne wspaniałe boskie no brak mi słów DZIĘKUJĘ za przepis i wspaniełego bloga !!!!!!!!!! A tradycyjne brownie nigdy mi tak super nie wyszło jak to fasolowe :) :) a co do męża to powiedział że jest za mało słodkie a za bardzo czekoladowe i następnym razem ma nie dawać tyle czekolady:):):) czyli dał się nabrać 😀

  48. ewelina on 21 lutego 2017 at 11:00 said:

    Właśnie piecze się to ciasto z Pani przepisu, zobaczymy czy wyszło, chociaż nie miało co nie wyjsć :)

  49. Adrianna on 22 lutego 2017 at 22:32 said:

    A skąd w sumie wiedzieć czy ciasto jest już gotowe do wyjęcia z piekarnika? Bo skoro w sumie ono samo w sobie jest dość wilgotne, to patyczek też na pewno będzie. Zastanawiam się jaki czas nastawić na piekarniku + program piekarnika to rozumiem Góra-Dół? 😉

  50. Dzięki za przepis 😉

  51. nowicjusz on 24 lutego 2017 at 20:18 said:

    Przepis jest po prostu mega! Chociaż muszę przyznać, że to moja pierwsza próba z dietetycznym ciastem, nie mówiąc już o takim fasolowym eksperymencie! Wyszło pyszne, i doskonale zaspokaja moje potrzeby na słodycze (chociaż są one ogromne!). Polecam wszystkim 😀

  52. Karolina on 28 lutego 2017 at 08:44 said:

    Ciasto jest super…pyszne, czekoladowe. Ja w ogóle nie wyczuwam fasoli. Polecam wszystkim :-)

  53. anjanka on 28 lutego 2017 at 12:05 said:

    Robie co 2 tygodnie <3 ten przepis jest cudowny ! W ogóle ta strona jest super 😀

  54. Wczoraj upieklam to ciasto ale w małej tortownicy. Wyszło bajeczne. Co prawda wyczuwam smak fasoli, ale i tak jest to świetny zamiennik dla tradycyjnej mąki.

  55. Joanna on 7 marca 2017 at 07:08 said:

    Nie wiem, dlaczego, ale moje ciasto najpierw pieknie wyroslo a potem mocno oklaplo. Poza tym, nie zgadzam sie, ze w ogole nie czuje sie roznicy w stosunku do tradycyjnego ciasta z maka. Mozliwe, ze ktos kto nie wie, ze to fasola, nie rozpozna, ale smak jest zupelnie inny.

  56. Ula on 23 marca 2017 at 21:26 said:

    Nie napisałaś czy piekarnik grzanie góra-dół, czy nawiew…

  57. Robilam, ciasto jest doskonale! Nawet moj szwagier, ktory nie dotknie niczego, co nie jest „tradycyjne” sie nie poznal… sam zjadl pol blachy , tak mu smakowalo :)
    Polecam!!!!

  58. Jakiej wielkości powinna byc forma na ciasto? :)

  59. Gosia on 14 kwietnia 2017 at 18:16 said:

    Hej, upieklam wlasnie ciasto i na poczatku pieknie wyroslo ale pozniej sie zapadlo :( czy to normalne przy tym ciescie?

    • Magda on 15 kwietnia 2017 at 14:14 said:

      Niestety fasola bywa nieprzewidywalna :( być może było w cieście zbyt mało powietrza. Mi też się to raz zdarzyło ale każdy kolejny już wychodziło dobre :)

  60. mograffa on 14 kwietnia 2017 at 18:41 said:

    Zaczęłam przygodę ze zdrowym odżywianiem – to ciasto jest meeegaa :) przepyszne – moja córcia i Pan mąż nawet zachwyceni :)

  61. Zdecydowanie powinno być zaznaczone żeby pod żadnym pozorem nie wyciągać ciasta z blachy póki nie wystygnie. Niestety ja tak zrobiłam i mam ciasto w kawałkach

  62. Amanda on 18 kwietnia 2017 at 22:01 said:

    Wypróbowałam przepis, z tym, że podzieliłam na pół. Zarąbiste 😀
    Piekłam w wolnowarze, 2h na poziomie high :) Polecam

  63. Mati on 1 maja 2017 at 17:56 said:

    Ciasto pyszne, prosciutkie, nie moze nie wyjsc :) Super wychodzi tez z bialej fasoli.

  64. Gosia on 10 maja 2017 at 14:45 said:

    Do trzech razy sztuka. Dwa pierwsze ciasta mi nie wyszły, nie wyrosły, porażka. Ale się uparłam, tylko za trzecim razem dałam proszek,nie sodę, i wyszło. Bo z czym ta soda ma się tu łączyć to nie wiem,przyznaje bez bicia. A, i trzymałam krócej w piecu,tzn 40 a nie 50 minut jak poprzednio.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolona z przepisu,zagości u mnie na stałe. Dzięki :)

  65. Anka on 23 maja 2017 at 09:29 said:

    Czy można użyć zamiast fasoli z puszki takiej gotowanej?

  66. Magdalena on 23 maja 2017 at 13:28 said:

    Zrobiłam, nie wyczytałam tylko do czego dodać ten olej kokosowy więc dałam do polewy, stewii nie miałam to dałam melasę. Piekłam 50 minut i trochę się przypiekło więc na drugi raz będzie 40 minut. Teraz się studzi, nie mogę się doczekać degustacji.

  67. Seweryn on 16 lipca 2017 at 17:15 said:

    Pyszne!

    Ja dałem więcej kakao (6 łyżek) żeby uzyskać pożądaną „czekoladowość” i mniej sody (1 płaska łyżeczka). Zamiast miksera użyłem blendera i blendowalem około 10 minut żeby ciasto było gładkie.

    Wilgotność i konsystencja ciasta po upieczeniu ideał. W niczym nie odbiega od mącznych brownie, a nawet je przewyższa!

    Dziękuję za przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation