Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne i słodkie śniadanie lub podwieczorek. W swojej kuchni dość często używam mąki jaglanej, gdyż bardzo lubię jej smak i konsystencję. Tym razem mąkę jaglaną wykorzystałam do zrobienia pysznych naleśników. Z racji tego, że użyta przeze mnie mąka nie ma glutenu, przepis jest odpowiedni również dla osób, które mają problemy z jego spożyciem:) Zapraszam na bezglutenowe naleśniki jaglane!20160729_124159

Składniki:
– 2 całe jaja i jedno białko,
– 3/4 szklanki mąki jaglanej,
– 1 łyżka jogurtu naturalnego,
– 1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub 1 łyżka ksylitolu,
– owoce lub orzechy jako dodatek,
– olej do posmarowania patelni,

Przygotowanie:
Jaja, mąkę jaglaną, jogurt naturalny oraz słodzidło miksujemy lub blendujemy przez 3-4 minuty aż do uzyskania płynnej konsystencji. Patelnię smarujemy olejem za pomocą wacika i rozgrzewamy. Wylewamy niewielką ilość ciasta naleśnikowego na patelnię i szybkim ruchem patelni rozprowadzamy je na całej powierzchni. Smażymy z dwóch stron. Gotowe naleśniki przekładamy ulubionymi dodatkami. Smacznego!

20160729_124134

3 Thoughts on “Bezglutenowe naleśniki jaglane

  1. Aneta on 22 sierpnia 2016 at 15:20 said:

    Czy naleśniki nie łamią się? Mają podobną konsystencję jak te z mąki pszennej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation