To się zdarza każdemu z nas. Wpadamy w dietetyczną rutynę, od miesiąca na porannym talerzu widnieje jajecznica, na zakupach w koszyku lądują wciąż te same produkty, a naszą główną wymówką oddalającą nas od zdrowej diety jest brak pomysłu i czasu. Dodatkowo okres jesienno-zimowy nie sprzyja inwencji twórczej i nie rodzi dodatkowych chęci do eksperymentowania. Aby wyjść na przeciw jesiennej chandrze postanowiłam przygotować kompletny, zdrowy jadłospis na cały dzień :) Mam nadzieję, że będzie dla Was przydatny!

ŚNIADANIE (ok. 460 kcal) 
OMLET CZEKOLADOWY Z SERKIEM RICOTTA I BORÓWKAMI
15536902_1342622445767993_1039284566_o

Omlet czekoladowy z serkiem ricotta i malinami Jajo kurze
Płatki owsiane
Mleko
Kakao
Miód
Serek ricotta
Borówki
1 sztuka
50 g (4 łyżki)
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
70 g
200 g

Przygotowanie:
Mieszamy w miseczce kakao, miód, sodę, proszek do pieczenia, płatki owsiane. Dodajemy jajko i mleko, znów mieszamy.  Wrzucamy i mieszamy z resztą składników. Rozgrzewamy patelnie i wylewamy ciasto. Omlet jest dość ciężki, więc trudno go przewrócić. Jak sobie to ułatwić? Przykrywamy patelnie pokrywką (szybciej się zetnie „góra”) lub gdy omlet zacznie odchodzić zsuwamy go na talerz i przerzucamy ponownie na patelnie. Przy smażeniu powinniśmy uważać by go nie przypalić, gdyż o to jest łatwo, kakao ma później bardzo gorzki posmak. Gotowego omleta smarujemy serekiem ricotta, posypujemy borówkami i gotowe!

II ŚNIADANIE (ok. 350 kcal)
SAŁATKA Z JAJKIEM I BROKUŁAMI13556025_1133911786665994_1937502735_o

Sałatka z jajkiem i brokułami Jaja kurze
Brokuł
Jogurt naturalny
Kukurydza
Czosnek
3 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
100 g
1 ząbek

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na cztery części. Wcześniej ugotowanego świeżego brokuła (ok. 7 min w lekko osolonej wodzie) „ozbieramy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos czosnkowy z jednego ząbku  czosnku oraz czterech łyżeczek jogurtu naturalnego. Pokrojone jaja układamy na talerzu, polewamy niewielką ilością sosu czosnkowego, a następnie układamy brokuła i posypujemy go kukurydzą z puszki. Całość polewamy resztą sosu czosnkowego i doprawiamy szczyptą pieprzu.

OBIAD (ok. 450 kcal)
GRILLOWANE WARZYWA W ZIOŁACH Z KURCZAKIEM I FETĄ
15491955_1342624412434463_97581306_o

Grillowane warzywa w ziołach z kurczakiem i fetą Kurczak pierś
Bataty
Ser feta
Oliwa z oliwek
Marchew
Cukinia
100 g
200 g
30 g
10 g
1 sztuka
1/2 sztuki

Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy batata i marchew i kroimy w drobne kawałki. Grillujemy na patelni grillowej w ziołach prowansalskich z odrobiną soli i pieprzu  na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podlewając co jakiś czas wodą. Najdłużej grillujemy batata. Na patelnie grillową dodajemy również pokrojonego w kostkę kurczaka i podgrzewamy do momentu aż warzywa i kurczak będą gotowe. Przekładamy na talerz i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Smacznego!

PODWIECZOREK (ok. 350 kcal)
GOFRY JAGLANE Z OWOCAMI15540605_1342622425767995_467323922_o

Gofry jaglane Jaja kurze
Mąka jaglana
Woda gazowana
Kiwi
Pomarańcza
Jogurt naturalny
2 sztuki
30 g
100 ml
1/2 sztuki
1/2 sztuki
2 łyżki

Przygotowanie:
Mąkę jaglaną, jaja, i wodę gazowaną miksujemy na gładką masę i wylewamy do gofrownicy. Zapiekamy ok. 3 minut, polewamy jogurtem naturalnym i dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!

KOLACJA (ok. 250 kcal)
KANAPKI Z INDYKIEM I AWOKADO15555503_1342622472434657_494672124_o

Kanapki z awokado i szynką Chleb żytni razowy
Szynka z indyka
Awokado
Warzywa
60 g
60 g
50 g
Bez ograniczeń

Przygotowanie:
Sprawa bardzo prosta :) Awokado obrać i pokroić w plasterki, złożyć wszystko w dwie kanapki i gotowe!

Jak widzimy, zdrowy jadłospis może być kolorowy, świeży, a jednocześnie szybki w przygotowaniu. Mam nadzieję, że taki zestaw urozmaici Waszą dietę w jeden z zimowych i chłodnych dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation