Ryż, pieczarki i kurczak to tak dobre połączenie, że w każdej konfiguracji smakuje dobrze 😉 Dziś dla odmiany zestaw ten wylądował w piekarniku. Co z tego wyszło? Sami spróbujcie 😉

Moje naczynie żaroodporne jest dość duże więc z ilości produktów, jakie podaję, wyszło aż 8 porcji. Ilości można zmieniać dowolnie w miarę potrzeb :)
– 600 g piersi z kurczaka,
– trzy woreczki ryżu (300 g),
– 500 g pieczarek,
– 50 g mozzarelli,
– przyprawy: papryka ostra, kminek, bazylia, lubczyk, przyprawa do kurczaka,

20151016_204543

Autor przepisu: Jakub Mielniczuk

Ryż gotujemy ok. 5 min krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni dusimy pokrojone w plasterki pieczarki tak, aby odparowały część wody i lekko się przyrumieniły. Kurczaka płuczemy, a następnie kroimy w kostkę i nacieramy wybranymi przez siebie przyprawami (szczególnie polecam kminek, który nadaje świetny aromat całemu daniu). Na końcu mieszamy ze sobą ryż, surowego kurczaka oraz pieczarki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy drobno startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 20-30 minut. Do dania polecam sałatkę składającą się z:
– miksu sałat z roszponką,
– sera feta,
– sosu sałatkowego greckiego,

SMACZNEGO!  :)

One Thought on “Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami

  1. Autor przepisu 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation