20160509_200447

 

O tym, że w dzisiejszych czasach jemy zbyt mało warzyw  już na pewno wszyscy wiedzą. Główna przyczyna unikania warzyw? Zbyt długi czas ich przygotowania… Dlatego mam dzisiaj dla Was przepis na danie składające się w 100% z warzyw, które praktycznie robi się samo … no oczywiście oprócz obrania ziemniaków i marchewki 😉 Mogę Was jednak zapewnić, że danie jest szybkie, proste ale przede wszystkim sycące, dzięki czemu zadowoli niejednego mięsożercę :)

Składniki:
– 2 puszki pomidorów krojonych,
– 5 dużych ziemniaków,
– 3 świeże marchewki,
– 4 łyżki soczewicy,
– 1 duża papryka,
– pół cebulki,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 ząbek czosnku,

Przyprawy:
– sól (ja używam tej o obniżonej zawartości sodu z firmy econdimenta)
– pieprz,
– oregano,
– papryka ostra,
– przyprawa dietetta econdimenta,

Przygotowanie:
Na dużej patelni typu wok lekko podsmażamy pół skrojonej cebulki i ząbek czosnku wraz z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wlewamy dwie puszki pomidorów, doprawiamy ulubionymi przyprawami i doprowadzamy do wysokiej temperatury. W międzyczasie płuczemy i obieramy ziemniaki, paprykę oraz marchewki i kroimy je w kostkę lub talarki. Do gotujących się pomidorów dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 min aż do ugotowania warzyw. Na koniec dodajemy soczewicę i zostawiamy ją jeszcze pod przykryciem przez 7 minut. Nakładamy gotowe danie na talerze i możemy cieszyć się smakiem pysznego gulaszu :)

SMACZNEGO!

2 Thoughts on “Wegański gulasz z soczewicą

  1. Katy on 12 maja 2016 at 07:09 said:

    Soczewica ugotowana?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation