fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
21 kwietnia 2016

VIII WARSZWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU "Dietetyka w psychiatrii i neurologii- gorące tematy"

20 (środa) i 21 (czwartek) kwietnia 2016 r. upłynęły pod hasłem VII Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka. Konferencja o tyle ciekawa, że dotyka problemów, o których nie mówi się zbyt często na forum publicznym. Wydawać by się mogło, że choroby psychiczne i neurologiczne są na tyle poważne, że nie ma tu pola do popisu dla dietetyka. Najnowsze doniesienia naukowe z ostatnich lat wskazują jednak, że dieta ma znaczenie i to dość spore.

ZABURZENIA NASTROJU W CUKRZYCY  I CHOROBACH METABOLICZNYCH
(Dr n. med. Anna Jezenach - Steinhagen)
Cukrzyca należy do chorób przewlekłych, z którymi chory musi borykać się już do końca życia. Moment, w którym chory dowiaduje się o chorobie jest zwykle ciężki i budzi wiele negatywnych emocji. Pojawia się złość, brak akceptacji, które z czasem przeradzają się w wybiórczą akceptację nowych zaleceń, aż w końcu pacjent akceptuje całkowicie swoją chorobę. Cukrzyca niestety dość często współistnieje z depresją, która może być ciężka do zdiagnozowania ze względu na podobieństwo objawów (smutek, zaburzenia snu, spadek aktywności, zaburzenia łaknienia), które w powszechnej opinii uważane są za następstwo wahań glikemii (wahania poziomu cukru we krwi). W leczeniu cukrzycy oprócz środków farmakologicznych i odpowiedniej diety warto zadbać również o dobrą kondycję psychiczną, która może pozytywnie wpływać na cały przebieg choroby. Doprowadzanie poprzez złą dietę do dużych wahań poziomu cukru we krwi pogarsza znacząco samopoczucie, co zmniejsza motywację do powrotu do zaleceń żywieniowych.

CZY DEPRESJA MOŻE BYĆ KONSEKWENCJĄ PRZECIEKAJĄCEGO JELITA?
(Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska)
Mózg, jako organ zarządzający całym organizmem, kontaktuje się ze wszystkimi organami w naszym ciele. Niegdyś uważano, że to mózg w ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie jelit, jednak dziś wiadomo że to jelita w większym stopniu oddziałują na mózg.VIII WARSZWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU Jeśli pod wpływem szkodliwych czynników nasza mikroflora zostaje zdziesiątkowana (dochodzi do dysbiozy jelitowej), jelita zaczynają przepuszczać przez swoją barierę niekorzystne dla nas związki. Nasz mózg traktuje stan dysbiozy jako stresor, co przekłada się na uczucie przedłużającego się stresu psychologicznego. Z kolei stres popycha nas do zjadania produktów złej jakości, co jeszcze bardziej pogarsza stan mikroflory jelitowej i tworzy swoiste błędne koło.
VIII WARSZWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIUDotychczasowe badania na zwierzętach pokazują, że suplementacja probiotykami zawierającymi szczepy Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus helveticus oraz Bifidobacterium infantis mogła mieć wpływ na poprawę składu flory jelitowej i zmniejszenie objawów stresu. W tej chwili prowadzone są badania nad potencjalnym działaniem przeciwdepresyjnym bakterii probiotycznych u ludzi i myślę, że warto czekać na ich wyniki. Być może dokona się przełom w sposobie postrzegania naszej flory jelitowej i jej wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie.

POSTĘPOWANIE DIETETYCZNE W PROFILAKTYCE DEPRESJI
(dr inż. Beata Sińska)
Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć 😉 Pomimo, że na obecny stan wiedzy nie jesteśmy w stanie wyróżnić jednego i skutecznego wzorca żywieniowego, który pozwoliłby nam zapobiegać rozwinięciu się depresji, badania obserwacyjne pokazują, że nasz obecny zachodni styl życia sprzyja zaburzeniom nastroju. Wybieranie szybkich, łatwych i niezdrowych posiłków koreluje z pojawieniem się zmęczenia, senności, braku energii, stanów depresyjnych, o które obwiniamy zbyt dużą ilość obowiązków. Warto zastanowić się, że dieta uboga w witaminy, minerały, kwasy Omega 3 i antyoksydanty zmusza nasz organizm do interwencji. Objawy wymienione powyżej mogą być alarmem płynącym z wnętrza naszego organizmu, że z naszym obecnym stylem odżywiania jest coś nie tak.

PODSUMOWANIE
Ponieważ większość prezentacji przedstawianych na konferencji dotyczyła tematów typowo naukowych, postanowiłam opisać te, które dały mi najwięcej do myślenia. Nie mamy wątpliwości, że sposób odżywiania wpływał, wpływa i będzie wpływał na nasze zdrowie i samopoczucie w ciągu całego naszego życia. Żywienie się byle czym będzie skutkowało byle jakim samopoczuciem. Życie mamy tylko jedno, nie ma sensu przeżyć go w złym samopoczuciu 🙂

Pełny program konferencji dostępny jest TUTAJ

 

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross