Czytasz etykiety? 😉
Jest to najprostszy sposób żeby kontrolować co ląduje w Twoim żołądku, a co za tym idzie buduje wszystkie tkanki TWOJEGO ciała. Nie bez powodu mówimy, że jesteśmy tym, co jemy.

KWAS CYTRYNOWY
Na etykietach bardzo często pojawiają się takie niewinne nazwy jak: kwas cytrynowy (E330) czy kwas fosforowy. Warto wiedzieć, że przemysłowy kwasek cytrynowy nigdy na oczy cytryn nie widział. Co więcej wytwarzany jest dzięki PLEŚNI Aspergillus Niger (przy okazji produktem ubocznym produkcji kwasku jest gips…).

Tak powstały kwasek przyczynia się do:
– próchnicy i wypadania zębów,
– uszkodzeń mózgu (kwasek ułatwia wchłanianie ołowiu),
– nadpobudliwości oraz choroby neurodegeneracyjne (kwasek ułatwia wchłanianie glinu),

Oczywiście nie „zabije” nas niewielka ilość kwasku ze sklepowej marmolady, jednak musimy mieć świadomość, że jest go w pożywieniu coraz więcej. W roku 1968 wyprodukowano go na świecie 50 000 ton, a w roku 2010 było to już 1,8 mln ton!!! A to oznacza, że jesteśmy nim bombardowani z każdej możliwej strony.

FOSFORANY…
znajdujące się w żywności pod postacią np. fosforanu wapnia osłabiają kości, a znaleźć je możemy nawett w kaszkach i mleku dla dzieci…
Od najmłodszych lat producenci żywności karmią nas wzmacniaczami smaku (np. w chipsach), emulgatorami, kwasem benzoesowym E211 (np. w kiszonych ogórkach z Mc Donalds), barwnikami (np. w M&Msach). Nagromadzenie tych substancji prowadzi do nadpobudliwości, osłabienia kości, osłabienia zębów, a nawet czyni nas mniej inteligentnymi.

BARWNIKI
Badania pokazują, że niektóre barwniki dodane do żywności powodują agresję i ADHD u dzieci. Substancjami posądzanymi o wpływ na problemy z nadpobudliwością są: E104 żółcień chiolinowa, E110 żółcień pomarańczowa, E124 czerwień koszelinowa A. Decyzją Unii Europejskiej produkty zawierające powyższe barwniki powinny zawierać oznaczenie „Produkt może wpływać na aktywność i uwagę u dzieci”.

BENZOESAN SODU
Wspomniany wcześniej benzoesan sodu, dodawany do żywności w celu usunięcia uczucia mdłości, zwietrzenia czy stęchlizny, może zmieniać genom w mitochondriach i pośrednio wpływać na ryzyko cukrzycy, chorób wątroby czy problemów ze wzrostem. Co ciakawe E211 byłdodawany jest do napojów wzbogaconych w witaminę C, z którą reagował tworząc rakotwórczy benzen. Literatura mówi, że te napoje zostały już usunięte z półek, ale nigdy nie zaszkodzi tego sprawdzić przed wypiciem :)

Tekst oparte na książce „Chemia w pożywieniu” dr Hans Ulrich-Grimm. O tym nie powiedzą głośno w TV, dlatego podziel się prawdą ze znajomymi i udostępnij post.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation