Dziś przygotowałam coś dla miłośników ciast bez pieczenia-  dwuwarstwowy „sernik” z kaszy jaglanej ze świeżymi malinami. Do przygotowania ciasta nie używamy cukru, nabiału, ani mąki, dlatego sernik jest idealny dla osób uczulonych na te składniki, a dodatkowo stanowi niskokaloryczny odpowiednik tradycyjnego sernika. Ciasto wymaga chwili uwagi, jednak jego zrobienie jest bardzo proste i powinien sobie z nim poradzić naprawdę każdy.14285717_1257265314303707_1865449031_o

Głównym składnikiem dzisiejszego deseru jest kasza jaglana uznawana za królową kasz. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza oraz miedzi, a dodatkowo ma właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Jest lekkostrawna i ma działanie alkalizujące. Deser na bazie kaszy jaglanej będzie więc nie tylko słodką chwilą zapomnienia, ale również korzystnym wyborem dla naszego zdrowia.

Składniki:
– 400 g kaszy jaglanej,
– 8 łyżek ksylitolu,
– 2 miarki odżywki białkowej (u mnie AlLLNUTRITION o smaku białej czekolady),
– 3 łyżki kakao,
– 6 łyżek syropu daktylowego,
– 1 l mleka roślinnego,
– 1 l wody,
– maliny,

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną mielimy za pomocą młynka do kawy na drobną mąkę (można ten etap pominąć, jednak wtedy ciasto będzie mniej kremowe). Odmierzamy 200 g zmielonej kaszy, przesypujemy do garnka i zalewamy dwoma szklankami mleka roślinnego i dwoma szklankami wody. Gotujemy kaszę ok 20 min (co jakiś czas mieszamy) do momentu, aż stworzy konsystencję budyniu. To samo robimy z drugą częścią kaszy w oddzielnym garnku. Pod koniec gotowania do jednego garnka dodajemy 4 łyżki ksylitolu, 2 łyżki syropu daktylowego i 1 miarkę odżywki białkowej, a do drugiego dodatkowo 3 łyżki kakao. Odstawiamy kaszę na ok. 10 min do przestygnięcia. Kaszę dodatkowo należy zblendować po ugotowaniu dla uzyskania lepszej konsystencji. Formę tortową o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pierwszą warstwę ugotowanej kaszy. Odstawiamy do zastygnięcia na ok. 20 min. Następnie układamy na wierzchu maliny (lub dowolne inne owoce) i zalewamy kakaową warstwą kaszy. Ciasto jest już prawie gotowe, gdyż najlepszy smak i najlepszą konsystencję ma po spędzeniu całej nocy w lodówce.  Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation