Pyłek pszczeli to niezwykle wartościowy produkt pszczeli, który stosuje się tak samo ze względów zdrowotnych jak i kosmetycznych. Jest on także podstawowym pokarmem pszczół obok miodu. Miód jednak to przede wszystkim produkt wysokoenergetyczny, zaś pyłek zapewnia dostęp do białka, zestawu potrzebnych tłuszczy, soli mineralnych, witamin, kwasów organicznych oraz hormonów. Pyłek jest zbierany z kwiatów, a  następnie mieszany z niewielką ilością miodu, nektaru lub śliny. W momencie, kiedy przybierze formę niedużych kuleczek jest przenoszony do ula przez pszczoły.

Fotolia_73350238_Subscription_XXL-1024x683

Wartości odżywcze pyłku pszczelego
Skład jest z pewnością wart uwagi. Do cennych składników pyłku pszczelego zaliczamy m.in. fruktozę, glukozę, różne rodzaje aminokwasów, składniki mineralne takie fosfor, potas, wapń, magnez, różnorodną grupę witamin. Skład chemiczny jest tak cenny, ponieważ to pyłek kwiatowy buduje nową roślinę. Z racji tego, że pyłek to męskie komórki płciowe, to w nim koncentrują się wszelkie składniki budulcowe decydujące o rozwoju przyszłej rośliny. U osób, które stosują pyłek pszczeli, wzrasta apetyt już nawet po kilku dniach stosowania. Dodatkową zaletą tego produktu pszczelego jest fakt, że pomaga regulować przemianę materii w organizmie. Jest to szczególnie ważne dla tych, którzy borykają się z utratą zbędnych kilogramów. Co więcej, pyłek pszczeli działa wzmacniająco i regenerująco, dlatego poleca się go osobom starszym, przewlekle chorym i osłabionym. Inną zaletą pyłku jest zapobieganie anemii, ponieważ pomaga zwiększyć poziom żelaza w krwi. Jak widać, dzięki dużym zasobom odżywczym pyłek pszczeli można stosować u wielu różnych osób.

Właściwości lecznicze pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli ma właściwości detoksykacyjne, ponieważ pozwala zmniejszać szkodliwy wpływ związków chemicznych na organizm człowieka. Działa osłaniająco na wątrobę i pomaga chronić ją przed substancjami toksycznymi. Dodatkowo pozwala zregenerować wątrobę uszkodzoną np. w efekcie choroby alkoholowej. Pyłek pszczeli poleca się także osobom zmagającym się z depresją i zaburzeniami nerwowymi, ponieważ pozytywnie wpływa na samopoczucie. Podobnie jak jego ,,brat” miód ma działanie antybiotyczne, które wykorzystuje się przy leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Inną zaletą pyłku, jednakże mniej znaną, jest regulowanie procesu trawiennego. Przynosi ulgę w przypadku zaparć i niektórych rodzajach biegunek. Warto zauważyć, że zastosowanie tego cennego produktu pszczelego nie ogranicza się do jednego problemu. Można by rzec, że jego działanie jest wszechstronne.

Na zdrowie i na urodę – pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli jest jednym z tych produktów, których właściwości potrafią zdumieć i zaskoczyć. Warto podkreślić, że w tym wypadku mamy do czynienia z produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek sztucznych dodatków, konserwantów i szkodliwych związków chemicznych. Wiele mniej poważnych problemów zdrowotnych może zostać złagodzona poprzez zastosowanie pyłku pszczelego w tym regeneracja wątroby, skóry czy też poprawa nastroju. Obfitość zalet tego produktu wynika bezpośrednio z faktu, że to w pyłku ulokowane są najcenniejsze składniki odżywcze. Skrzętnie zbierane przez pszczoły pozwalają wracać do sił i dbać o swoje zdrowie i wygląd w naturalny sposób. Na pewno warto wypróbować działanie pyłku pszczelego na sobie.

Dodatkowe informacje dostępne są na stronie www.wcinaj-miod.pl .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation