Babeczki czekoladowe to połączenie prostoty przygotowania i pełni smaku. Nie znajdę chyba nikogo, kto w dzieciństwie nie poznał tajemnicy przygotowywania muffinek :) Dlaczego by zatem nie powtórzyć ich z okazji świąt i nie wprowadzić na stół trochę czekoladowej nuty? Jestem pewna, że poniższy przepis na babeczki w nieco „odcukrzonej” wersji przypadnie Wam do gustu!

20170413_142415_20170413154747111Składniki:
– mąka orkiszowa 250 g,
– proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
– soda oczyszczona 0,5 łyżeczki,
– ksylitol 175 g,
– kakao 2 łyżki,
– mleko 250 ml,
– olej rzepakowy 90 ml,
– aromat waniliowy 1 łyżeczka,
– 1 jajko,

Opcjonalnie:
– krem nutwhey o smaku karmelowym do ozdobienia,
– bakalie,

Przygotowanie:
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz mleko, olej roślinny, aromat waniliowy, jajko i dokładnie zmiksuj. Wlej zawartość miski do suchych składników do całkowitego połączenia składników. Włóż papiloty do formy do babeczek. Wlej do każdej ciasto mniej więcej do połowy foremki. Nagrzej piekarnik na 200 stopni i piecz 20-22  minuty. Babeczki polej kremem nutwhey karmelowym lub masłem orzechowym i ozdób bakaliami. Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation