Moda na bycie fit ma zdecydowanie swoje plusy i minusy. Ogromną zaletą jest to, że zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy, monitorujemy stan swojego zdrowia, mamy świadomość konieczności wykonywania badań profilaktycznych oraz tego, że musimy zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Wraz z modą, prężnie rozwija się również oferta sklepów spożywczych proponujących nam coraz nowsze produkty, które mają pomóc nam w byciu „fit”. Jednak czy zawsze wybierając produkty o obniżonej kaloryczności mamy gwarancję, że jemy zdrowo? Czy produkty „light” są zdrowe?tape-403586_1280

PRODUKTY NISKOKALORYCZNE
Produkty o obniżonej kaloryczności uzyskuje się poprzez zmniejszenie zawartości cukru i/lub tłuszczu. Jednocześnie produkt niskokaloryczny nie powinien znacząco różnić się wyglądem, smakiem i zapachem od jego pełnokalorycznego odpowiednika. Aby uzyskać produkt o obniżonej zawartości cukru, w miejsce cukru dodawane są substancje słodzące takie, jak np. sukraloza, stewia, aspartam, acesulfam K lub ksylitol. Miejsce tłuszczu w produktach „light” najczęściej zajmują substancje zagęszczające i stabilizujące takie, jak: guma guar, agar, skrobia modyfikowana, żelatyna. Produkty o obniżonej zawartości tłuszczu charakteryzują się również dodatkiem substancji wpływające na poprawę smaku, ponieważ tłuszcz jest jego nośnikiem. Produkty, z których wyeliminowano tłuszcz są również pozbawione witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z powyższego opisu możemy wywnioskować, że produkty light muszą przejść dłuższą drogę obróbki technologicznej i zawierać więcej dodatków, niż ich normokaloryczne odpowiedniki.

PRODUKTY ZDROWE
Niestety ciężko jest jednoznacznie zdefiniować produkty „zdrowe”. Nie ma bowiem sztywnych reguł i zasad, czym są i czym powinny charakteryzować się produkty nazywane zdrowymi. Według mnie produkty zdrowe to przede wszystkim produkty naturalne i nieprzetworzone, które zachowują wysoką zawartość witamin i minerałów. Produkty zdrowe to również takie, które nie będą w dłuższym okresie czasu wpływać na pogorszenie samopoczucia i stanu zdrowia. Moim zdaniem do grupy produktów zdrowych będą należeć przede wszystkim produkty, które nie są poddane procesom przetwarzania lub procesy te są ograniczone do niezbędnego minimum.

CZY NISKOKALORYCZNE = ZDROWE?
To pytanie musimy rozpatrywać w wielu aspektach. O ile warzywa spełniają zarówno kryterium niskiej kaloryczności jak i również braku procesu przetworzenia, o tyle napoje „zero” brak kalorii zawdzięczają słodzikom, które zostały do nich dodane w sposób sztuczny. To samo dotyczy np. jogurtów, serków lub słodyczy opatrzonych etykietą „light”, które swoją obniżoną kaloryczność zawdzięczają dodatkom smakowym, kolorystycznym i emulgującym. Nadmierne korzystanie z produktów o obniżonej kaloryczności może wpłynąć na doraźne obniżenie masy ciała, jednak na problem należałoby spojrzeć długoterminowo. Wprowadzanie do swojej diety dużej ilości produktów light słodzonych w sposób sztuczny może doprowadzić do wzrostu apetytu ze względu na zaburzoną reakcję ośrodka głodu i sytości [1]. Używanie produktów light uczy również złych wzorców żywieniowych, ponieważ nie skupiamy się na zmianie nawyków żywieniowych i zmniejszeniu ilości słodkich dań w naszej diecie. Chwilowa zamiana jogurtu słodzonego cukrem na jogurt typu light nie wpływa bowiem w żaden sposób na kształtowanie nowych nawyków żywieniowych. Dodatkowo nie znamy długoterminowych skutków zdrowotnych, spowodowanych wysokim spożyciem produktów zawierających słodziki, emulgatory, barwniki i inne dodatki. Pomimo, że są one dopuszczone do spożycia jako bezpieczne- nie należy tego traktować jako przyzwolenie na spożywanie ich w nieograniczonych ilościach. Każdy produkt, czy substancja spożywana w nadmiarze może spowodować nieoczekiwane, negatywne skutki zdrowotne. O ile w przypadku monotonnego jadłospisu składającego się tylko z kilku produktów może grozić nam głównie nabawienie się niedoboru któregoś ze składników pokarmowych, o tyle nie znamy długoterminowych skutków spożywania dużych ilości produktów light. Należy bowiem wspomnieć, że zwykle jesteśmy w stanie zjeść większe porcje produktów light, niż ich normokalorycznych odpowiedników.

PODSUMOWANIE
W pogoni za szczupłą sylwetką musimy pamiętać, że ciało jest odzwierciedleniem naszego stylu życia. Jeśli w naszej diecie znajduje się dużo produktów wysokoprzetworzonych, nie możemy spodziewać się jednoczesnego osiągnięcia pięknej sylwetki i dobrego zdrowia. Zamiast skupiać się na stałym obniżaniu kaloryczności diety powinniśmy skupić się na dostarczaniu do naszego organizmu tylko wartościowych produktów, które w dłuższej perspektywie czasu będą o wiele korzystniejsze dla naszego stanu zdrowia, a co za tym idzie- sylwetki.

 

Źródła:
1. Yang Q. Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings. Yale J Biol Med. 2010 Jun; 83(2): 101–108.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation