W dzisiejszym poście do wyboru: domowa czekolada z prawdziwych ziaren kakao i ksylitolu lub shake proteinowy na bazie odżywki białkowej, mleka migdałowego, banana i oczywiście ziaren czekolady <3
PRZEPIS NA PRAWDZIWĄ CZEKOLADĘ  Z ZIAREN KAKAOWCA
Składniki:
– 200 g ziaren kakaowca,
– 80-100 g ksylitolu (w zależności od słodkości, jaką chcemy uzyskać),
Przygotowanie:
Ziarna kakaowca wyłuskać z łupinek i umieścić w blenderze. Zblendować z dodatkiem ksylitolu aż powstanie z tego masa przypominająca konsystencją plastelinę (jeśli nie uda nam się uzyskać takiej konsystencji- z drobno zmielonego proszku również da się uzyskać w kolejnych krokach płynną masę czekoladową, ale o nieco gorszej strukturze). Powstała masa będzie miała kolor jasnobrązowy, dlatego musimy poddać ją obróbce, aby nabrała ciemnego koloru i nieco połysku. Wymienioną wcześniej masę delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy, aż stanie się bardziej płynna. Przecedzamy ją przez sitko i zachowujemy grubsze grudki, które posłużą nam do shake’a proteinowego. Masę przelewamy do foremek i chłodzimy.
20160116_172453

PRZEPIS NA CZEKOLADOWY SHAKE PROTEINOWY
Składniki:
– grudki pochodzące z przygotowania czekolady,
– szklanka mleka migdałowego,
– 1 banan,
– miarka odżywki białkowej,
Wszystkie składniki należy zblendować i gotowe :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation