Ta pizza to absolutny hit, uwierzcie mi 😀 Jest szybka do zrobienia, niedroga i bije na głowę tradycyjne ciasto do pizzy, a potwierdzi Wam to każdy kto ją jadł 😉 Istnieje warunek- musisz lubić szpinak… ewentualnie polubić go od teraz :)

20160114_211319_20160114221833717

Składniki na ciasto (4 średniej wielkości placki):
– pół opakowania szpinaku mrożonego (lub 200 g świeżego),
– 4 jajka,
– 3/4 szklanki mąki orkiszowej (lub żytniej),
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 1 ząbek czosnku,
– przyprawy: sól i pieprz,

Składniki na sos pomidorowy:
– 6 pomidorów,
– 1 cebula,
– bazylia,
– ząbek czosnku,
– sól, pieprz,

Przygotowanie:
Ciasto:
Mrożony szpinak przesypać na patelnię i dusić na niewielkim ogniu (świeży szpinak- umyć, osuszyć i posiekać i również dusić na patelni). Dodać ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Podduszony szpinak przełożyć do miski, dodać jaja, jogurt naturalny, mąkę i dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć na nią ciasto formując okrągłe placki i piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Sos: Cebulę umyć, obrać, posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju przez 5 minut. Pomidorki wyparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę i dusić na patelni wraz z cebulą, przeciśniętym przez maszynkę czosnkiem oraz przyprawami. Zakończyć duszenie w momencie, kiedy wszystkie składniki będą miękkie- nie blendować, wtedy uzyskamy fajną strukturę pomidorków na pizzy.

Do pizzy można dodać swoje ulubione dodatki i ponownie zapiec przez 2- minut. Smacznego! :)

20160114_211246

One Thought on “Pizza na szpinakowym spodzie

  1. bez mąki byloby fit, tak zwykla pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation