Halloween to zdecydowanie nie moja bajka, ale skoro dynię można teraz dostać na każdym rogu, to dlaczego nie utopić jej w zupie? 😉 Dawno nie jadłam tak aromatycznego kremu, a zapach unosi się w mieszkaniu długo po jej zjedzeniu. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu 😉

Składniki:
– jedna średniej wielkości dynia,
– pół litra wody,
– duża cebula,
– ostra papryczka chilli (bez ziaren),
– olej,
– przyprawa curry,
– świeży rozmaryn i tymianek,
– sól i pieprz,
– mleko kokosowe,

20151031_154931

Autor przepisu: Jakub Mielniczuk

Sposób przygotowania: przekrajamy dynię, wydrążamy środek i obieramy ze skóry. Pozostały miąższ kroimy w średniej wielkości kostkę i płuczemy. Następnie kroimy w paski cebulkę i papryczkę chilli, które podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z dodatkiem przyprawy curry. Do większego garnka wrzucamy pokrojoną dynię, podsmażone warzywa i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy pod przykrywką do czasu, aż dynia stanie się miękka. Kiedy dynia się ugotuje, odlewamy wodę, dodajemy 100 ml mleka kokosowego* szczyptę świeżego tymianku i rozmarynu oraz soli i pieprzu. Zawartość garnka blendujemy na gładką masę.
* opcjonalnie

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować! :)

 

 

One Thought on “Pikantna zupa krem z dyni

  1. Warto zaglądać na takie blogi! Artykuł dał sporo do myślenia. Warto działać dla lepszego zdrowia! ps po przeczytaniu tekstu BLOGTITLE, zapraszam na sterydy.topPozdrowienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation