Cześć kochani,
Pierogi to zawsze chwytliwy temat, bo kojarzy się z domową kuchnią mamy i babci. Specyfika tego dania jest taka, że ciasto musi powstać z mąki pszennej bo inaczej ciasto się nie zlepi. Można jednak modyfikować nieco zawartość zwykłej mąki pszennej w stosunku do mąki pełnoziarnistej lub eksperymentować z dodatkami, które wcale nie muszą być bombą kaloryczną polaną tłuszczem i skwarkami :) Przepis przygotowała dla Was moja mamusia :)

Składniki na ciasto:
Mąka pszenna i mąka żytnia pełnoziarnista w stosunku 3:1 oraz woda. Mama robi pierogi na oko więc nie była w stanie określić dokładnych ilości :)

Składniki na farsz:
– porcja mięsa wołowego 0,5 kg,
– 400 g soczewicy zielonej,
– dwie duże cebulki,
– majeranek,
– 1 białko jaja,
– sól i pieprz według uznania,
– włoszczyzna,

Ciasto na pierogi przyrządza się poprzez dokładne i dość długie ugniatanie mąki z wodą. Końcowa postać ciasta powinna być plastyczna i ubita.
Przygotowanie farszu rozpoczynamy od ugotowania mięsa wołowego wraz z włoszczyzną, dzięki czemu dodatkowo uzyskamy wywar na zupę, a mięso wołowe nabierze smaku. Mięso wołowe możemy posolić (jeśli chcemy) dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku będzie twarde. Czas gotowania ok. 60 minut. Jednocześnie w oddzielnym garnku możemy gotować także, wypłukaną wcześniej, soczewicę wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowane składniki mielimy przez maszynkę wraz z obraną i rozkrojoną cebulką. Farsz dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy majerankiem, pieprzem oraz solą (jeśli jest taka potrzeba). Potem zostaje już tylko najprzyjemniejsza część, czyli lepienie :) Nam z tej porcji wyszło ok. 70 pierogów.

11822515_880966215284271_6678834214856883870_n

Smacznego! :)

One Thought on “Pierogi z wołowiną i soczewicą

  1. Magda on 26 sierpnia 2015 at 16:53 said:

    Dodam jeszcze raz :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation