Na półkach biedronki pojawił się czerwony ryż, więc nie byłabym sobą gdybym go nie spróbowała mając biedronkę pod samym blokiem :)  Czerwony ryż jest nieco twardszy i strukturą przypomina ryż brązowy. Mój chłopak połączył go z pysznym aromatycznym, pieczonym pstrągiem. Co z tego wyszło? Sami spróbujcie :)
20151020_175824

Składniki (na 2 porcje):
– 400 g filetu z pstrąga,
– 100 g czerwonego ryżu,
– 70 g suszonych pomidorów,
– 20 g orzechów nerkowca,
– czerwona papryka
– olej,
– czosnek,
– natka pietruszki,
– świeża  bazylia,
– sól i pieprz do smaku,

Pesto: Orzechy nerkowca rozdrabniamy i lekko prażymy na patelni.Pomidory, dwa ząbki czosnku, prażone orzeszki, kilka listków bazylii i dwie łyżki oleju miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji.

Filet z pstrąga myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wcześniej wyłożonego folią aluminiową, żaroodpornego naczynia. Oprószamy solą i pieprzem i nakładamy pesto. Zawijamy folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upływie 20 minut otwieramy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczoną rybę posypujemy świeżą pietruszką i podajemy z czerwonym ryżem i świeżą papryką.

20151020_180225

Autor przepisu: Jakub Mielniczuk

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation