Cześć kochani!
Dziś mam dla Was wyjątkowo łatwy i szybki przepis. Zdawać by się mogło, że to tylko ciasteczka, tymczasem te słodkości mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Węglowodany złożone, białko i tłuszcze nienasycone, a do tego zero dodanego cukru! :) :) :)

Składniki (na 6 większych ciastek):
– 7 łyżek płatków owsianych,
– średniej wielkości banan (ok. 120 g),
– łyżka masła orzechowego z migdałów (lub pokruszone migdały),
– jajko,
– 2 miarki odżywki białkowej (u mnie o smaku migdałów ALLNUTRITION),
– pół łyżeczki proszku do pieczenia,

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Następnie, jak to w prostych przepisach bywa, dodajemy resztę składników i wszystko razem blendujemy  :) Następnie wylewamy masę na papier, formując ją w ciasteczka i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Smaczengo! :)

 

PS. Jeżeli podczas przygotowania ciasteczek nagle znika Ci odżywka białkowa, sprawdź w pokoju współlokatora 😀

IMG_4907

2 Thoughts on “Migdałowo-bananowe ciasteczka owsiane

  1. Iza on 7 maja 2015 at 11:01 said:

    Ciasteczka bez mąki i cukru, w dodatku zdrowe i zapewne pyszne – świetny przepis! A czy zamiast w piekarniku, można je usmażyć na patelni i pominąć dodatek masła orzechowego?
    Pozdrawiam i powodzenia w dalszym tworzeniu bloga :)

    • Magda on 7 maja 2015 at 14:49 said:

      Co do patelni to nie mogę ręczyć jak wszystko połączy się w takich warunkach :) Temperatura na pewno nie osiągnie takiego pułapu jak w piekarniku ale próbować warto. Co do masła to myślę, że może się udać choć nadaje ono swego rodzaju spoistości :) Dziękuję i również pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation