Ostatnio moją kuchnią zawładnęły owoce i mam nadzieję, że pozostaną w niej jak najdłużej. Dzisiaj mam dla Was mój nowy przepis na bajecznie prosty i bajecznie pyszny omlet bananowy :). Zrobienie go zajmuje dosłownie 5 min. Dodatkowo jest tak słodziutki, że wszystkie batoniki i czekolady przy nim mogą się schować.

Składniki (na dwa omlety):
– 1 banan,
– 1 jajko,
– dwie łyżki mąki razowej TYP 1850,
– dwie łyżki otrębów pszenych (oczywiście można je pominąć, jednak znacząco zwiększają ilość błonnika w naszym omlecie),
– dwie łyżki mleka,
– jogurt naturalny,
– 2 kiwi,

Do dużego naczynia (miska lub shaker) dodajemy dwie łyżki mąki, otręby, jedno jajko, dwie łyżki mleka, całego banana i blendujmy do otrzymania jednolitej masy. Wlewamy pół otrzymanej masy na małą patelnię i smażymy z dwóch stron. Gotowego omleta przekładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i kładziemy na wierzch pokrojone w plasterki kiwi. GOTOWE :)

Jeden omlet dostarcza ok 181 kcal :)

wiem co jem przepis na omlet bananowy banany kiwi odchudzanie dieta zdrowe przepisy

 

Jeżeli nie możecie powstrzymać się przed zjedzeniem czegoś słodkiego, to zdecydowanie polecam zrobienie sobie takiego omleta. Gwarantuję, że zaspokoi wasze pragnienie na słodkości :)

Jeśli podoba Wam się to co robię, zapraszam do komentowania oraz zaglądania na mojego FACEBOOKA :) Jeśli chcecie podzielcie się tą stroną ze znajomymi czy rodziną, niech pozytywna energia i motywacja do walki o szczupłą sylwetkę zarazi jak najwięcej osób :)

5 Thoughts on “Omlet bananowy z kiwi i jogurtem naturalnym

  1. to nie jest mozliwe jeden banan ma ponad 100 kcal jogurt tez plus inne skladniki

    • Magda on 6 maja 2015 at 20:26 said:

      wartość przybliżona liczona na jednym z kalkulatorów, fakt że liczyłam to dość dawno i rzeczywiście musze to jeszcze raz sprawdzić. Dzięki za informację :)

  2. nati on 23 czerwca 2015 at 15:36 said:

    bardzo przypadł mi do gustu ten przepis :) często jem takiego omleta przed porannym treningiem, zmieniam tylko owoce, żeby nie było monotonii

  3. Czy można użyć mąki żytniej razowej typ 2000 ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation