Cześć kochani!
Dziś wyjątkowo w jednym poście aż dwa przepisy na obiadowe inspiracje :) W ruch poszły dwa rodzaje mięsa, dwa różne zestawy przypraw, dwa inne dania, ale łączy je jedno- brak zbędnego przesolenia i „przetłuszczenia” dań, dzięki czemu zachowują swoją świeżość i soczystość :) Zapraszam na przepisy.

 

1. PIECZEŃ WIEPRZOWA 
Przepis dzięki uprzejmości mojego kochanego, prywatnego kucharza :) Do przygotowania dania będzie potrzebne naczynie żaroodporne.
„Trzeba zacząć od mięsa. U nas wyszła akurat łopatka wieprzowa ale i schab się idealnie nada :) Pokroiłem ją w „kotlety” i dodałem soli, pieprzu i innych ziół (kompozycja dowolna, co kto lubi) i zostawiłem na noc (to nie jest wymóg, może stać krócej, u nas tak jakoś wyszło :P). Takie mięsko wrzuciłem do worka do pieczenia. Do tego worka dorzuciłem pokrojoną w piórka cebule oraz 2 marchewki przekrojone na kilka kawałków. Takie coś zamknięte wrzucić do pieca na ok 30 minut. W międzyczasie gotujemy ziemniaczki przez jakieś 10 minut, może mniej (pilnujemy żeby sie nie rozgotowały za bardzo bo chcemy je później upiec). Po tych 30 minutach wyjmujemy mieso z worka i przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Dorzucamy ugotowane ziemniaczki, posypujemy je szczyptą soli, pieprzu, wstawiamy spowrotem do piekarnika i czekamy aż się delikatnie zarumienią. Banał 😀 
Pozdrawiam i smacznego” 

20151005_174145

Autor przepisu: Jakub Mielniczuk

 

2. KURCZAK W SOSIE JOGURTOWO-ZIOŁOWYM
Tym razem to ja byłam bohaterem w naszej kuchni 😉 Miałam ochotę zjeść kurczaka w jakiejś kremowo-ziołowej odsłonie, więc zaczęłam kombinacje…
Składniki:
– pierś z kurczaka,
– jogurt naturalny 150 ml,
– olej kokosowy,
– i wszystkie przyprawy jakie macie w szafce 😀 (u mnie: bazylia, papryka ostra, pieprz, przyprawa do kurczaka, curry, kminek, liść lubczyku),

Rozpuszczamy na patelni łyżkę oleju kokosowego (najlepszy do smażenia ze względu na znaczącą przewagę tłuszczów nasyconych, które są termostabilne) i wykładamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Podlewamy nieco wodą i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą, curry i kminek. Dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Do oddzielnej miseczki wlewamy cały jogurt naturalny i dodajemy wszystkie zioła wg uznania. U mnie było bardzo dużo bazylii, liścia lubczyku, kminku i pieprzu, ale kompozycja jest totalnie dowolna :). Następnie dodajemy przygotowany sos jogurtowy po jednej łyżce do wciąż grzejącej się patelni. Trzeba to robić po woli i dokładnie mieszać, aby jogurt się nie zważył. Gotowe danie podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz dowolnymi warzywami.
Smacznego! :)
20151007_200149

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation