ewolucja-epidemia-otylosci-zdrowe-odzywianie-dieta-styl-zycia-choroby-cywilizacyjneUważasz, że moda na zdrowe żywienie to tylko wymysł i okazja do wprowadzenia na rynek produktów BIO? Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu zmienisz zdanie 😉 Niestety wprowadzenie mody na zdrowe żywienie to konieczność spowodowana uprzemysłowieniem działu spożywczego.

EWOLUCJA A ODŻYWIANIE
Cały proces ewolucji, który doprowadził do powstania naszego gatunku trwał ok. 3 mln lat. Na samym początku człowiek odżywiał się tym, co znalazł na ziemi bądź zebrał z drzew i krzewów. Minęły setki tysięcy lat zanim homo habilis (człowiek zręczny) nauczył się wytwarzać narzędzia i polować na zwierzęta. Była to ogromna zmiana dla ludzkiego organizmu, aby z roślinożercy zmienić się w mięso-, a właściwie wszystkożercę. Musiały minąć dziesiątki tysięcy lat, aby człowiek (a precyzyjniej jego geny) przystosował się do zaistniałych zmian. Dodam tylko, że każda nowa cecha człowieka powstaje przez przypadkowe, punktowe mutacje w genach. Aby mutacja zakorzeniła się w ludzkim genomie na dobre potrzeba lat liczonych w setkach lub nawet tysiącach. Dodajmy jeszcze, że kiedyś ludzie prowadzili tryb życia wymagający bardzo dużego wysiłku fizycznego, natomiast dziś wśród społeczeństwa panuje raczej model siedzący.

GWAŁTOWNE ZMIANY W SKŁADZIE ŻYWNOŚCI
Mając te informacje przyjrzyjmy się jak zmieniły się rodzaj i jakość pokarmu w czasach nam obecnych. Mechanizacja i modernizacja rolnictwa oraz powstanie ogromnych koncernów spożywczych sprawiło, że żywność w przeciągu 50 lat całkowicie zmieniła swoje oblicze. Pojawiły się dotąd obce dla naszego organizmu konserwanty, barwniki, utwardzacze, które trują nas od środka, a nasz organizm nie miał kilku tysięcy lat aby wykształcić mechanizmy obronnych wobec tych substancji. Czym jest bowiem 50 lat wobec ogromu czasu, jaki jest potrzebny aby nasz organizm przyzwyczaił się do zmian? Niestety ta chemia nie przelatuje przez nasz organizm, ona się wchłania.

NIEBEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI NASZYCH CZASÓW
Miażdżyca, cukrzyca, zawały, nowotwory, alergie, choroby autoimmunologiczne- wszystkie te choroby cywilizacyjne pojawiły się jednocześnie ze zmianami w ludzkim jadłospisie i nieodłącznie wiążą się z ogromem sztucznych substancji, które do tej pory były dla nas obce. Nasz organizm zwyczajnie nie nauczył się odpowiednio na nie reagować. Czy kiedykolwiek wcześniej nasz układ trawienny miał do czynienia z piankami, żelkami, genetycznie zmodyfikowaną pszenicą, tłuszczami trans ze smażonych hamburgerów czy barwnikami ze słodyczy? Nigdy! Dlatego tak gwałtowne zmiany odbijają się negatywnie na naszym zdrowiu. Zdrowe żywienie to nie tylko odchudzanie, to również dbanie o nasze zdrowie, kondycję i właściwe funkcjonowanie wszystkich narządów. W ciągu 65 lat człowiek zjada 1,6 ton białka, 2 tony tłuszczów i 9,5 tony węglowodanów. Większość z tych składników zostanie wbudowane w nasze tkanki, dlatego dbajmy aby był to budulec jak najlepszej jakości :)

PS. Chcesz pomóc swoim bliskim tak, jak teraz pomagasz sobie? Udostępnij wpis i przekonaj innych, że warto odstawić sztuczne i wysoko przetworzone produkty DLA SWOJEGO ZDROWIA :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation