Czy makaron z sosem zawsze musi być tłusty i połączony z mięsem? Okazuje się, że dzięki odpowiednio dobranym dodatkom i ziołom można uzyskać bardzo przyjemny smak sosu, który nie będzie ociekał tłuszczem. Dziś dla odmiany pierwszy od dawna wegetariański przepis na obiad :)

20160126_151306

Składniki (na 4 porcje):
– 120 g cieciorki (ważona po ugotowaniu),
– 400 g pieczarek,
– jogurt grecki 4% tłuszczu,
– pół cebuli,
– łyżeczka masła,
– przyprawy: gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, pieprz, sól, kminek,
– makaron żytni (wg. własnej kaloryczności)

Przygotowanie:
Cieciorkę należy moczyć w zimnej wodzie od 12 do 24 h, następnie przepłukać i gotować przez 40-50 min. Odmierzyć niezbędną ilość, a pozostałe nasiona zamrozić. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do cebulki dodać pokrojone w paski pieczarki i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Kiedy pieczarki puszczą wodę należy po woli  dodawać jogurt grecki dokładnie mieszając, aby się nie zważył. Na koniec dodajemy ulubione zioła i przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aby sos nabrał smaku. Jeśli jest za rzadki można zagęścić je żółtkiem jaja. Gotowy sos podajemy z makaronem żytnim lub też ryżem.

Smacznego! :)

One Thought on “Makaron z sosem z pieczarek i cieciorki

  1. Dziękuję za polecenie masz rację – blog stał się dla mnie czymś więcej, ciągle ewoluuje i sama nie wiem, w jakim miejscu się zatrzyma. A może się nie zatrzyma? Wszystko to jest wynikiem pasji właśnie i obserwowaniem, jak te pasję odbierają inni. Pozytywny odbiór dodaje skrzydeł i motywuje do dalszego działania. A jak się już działa, to z człowieka wychodzą takie rzeczy… Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation