Czy można znaleźć godne, niskokaloryczne zastępstwo dla tradycyjnego, białego makaronu? Wygląd ten sam, smak ten sam, ale to nie tradycyjny makaron. To makaron z cukinii! W dzisiejszym poście chciałabym przedstawić Wam godnego następcę makaronu, który nie dość że jest naturalny, to jeszcze nie zawiera kalorii. Królem dzisiejszego przepisu jest bowiem makaron z cukinii!20160916_144028

Potrzebujemy:
– 1 dużej cukinii na porcję,
– szczypty soli,
– przyrządu do wycinania makaronu (na obrazku poniżej),
– ulubionych dodatków do sosu (na zdjęciu duszona marchewka, pomidory i por z kurczakiem i przyprawami),
Przygotowanie:
Cukinię płuczemy, obcinamy końce i obieramy (można również zostawić skórkę, jeśli ktoś ma ochotę). Za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami, wycinamy makaron z całej długości cukinii. Gotowe paski posypujemy odrobiną soli i gotujemy na parze przez 7 minut. Po upływie tego czasu makaron jest gotowy. Najlepiej smakuje podany z ulubionym sosem, warzywami i mięsem :)

Makaron z cukinii pozwala obniżyć wartość kaloryczną dań makaronowych. 100 g cukinii to tylko 12,9 kcal podczas, gdy 100 g tradycyjnego makaronu dostarcza nam ponad 370 kcal. Cukinia jest wartościowym źródłem witaminy A, C, K oraz potasu, żelaza i magnezu. Zawiera też duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz korzystnie wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Smak makaronu z cukinii nie odbiega od zwykłego makaronu, a walory odżywcze przemawiają na jego zdecydowaną korzyść :) Smacznego!

 

3 Thoughts on “Makaron z cukinii

  1. Uwielbiam makaron z cukinii :)

  2. A gdzie mozna kupic taki przyrzad do makaronu? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation