Używam go do kanapek, jako krem do ciast i tortów, dodatek do świątecznych pierniczków, zamiennik cukru lub składnik owsianki. A Ty? W jaki sposób użyjesz swojego pysznego kremu z daktyli bez cukru i zbędnej chemii? :) Przedstawiam Wam nowy hit! Oto przepis na bajecznie prosty i niesamowicie słodki karmelowy krem z daktyli.

15540386_1346603102036594_328326294_o

Składniki:
– 400 g daktyli,
– 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (80 g),
– woda,

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby woda znajdowała się 3 cm nad powierzchnią owoców i moczymy przez minimum 20 minut. Po kilkunastu minut daktyle odsączamy, dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Gotowe!

Krem idealnie pasuje do kanapek, jako dodatek do świątecznych ciast i tortów, a także jako zamiennik cukru w przeróżnych domowych wypiekach. Jest słodziutki, uniwersalny w użyciu, smakiem przypomina karmel a jego przygotowanie trwa niecałe 5 minut. Czy może nas zatem w kuchni spotkać coś lepszego? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation