Używam go do kanapek, jako krem do ciast i tortów, dodatek do świątecznych pierniczków, zamiennik cukru lub składnik owsianki. A Ty? W jaki sposób użyjesz swojego pysznego kremu z daktyli bez cukru i zbędnej chemii? :) Przedstawiam Wam nowy hit! Oto przepis na bajecznie prosty i niesamowicie słodki karmelowy krem z daktyli.

15540386_1346603102036594_328326294_o

Składniki:
– 400 g daktyli,
– 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (80 g),
– woda,

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby woda znajdowała się 3 cm nad powierzchnią owoców i moczymy przez minimum 20 minut. Po kilkunastu minut daktyle odsączamy, dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Gotowe!

Krem idealnie pasuje do kanapek, jako dodatek do świątecznych ciast i tortów, a także jako zamiennik cukru w przeróżnych domowych wypiekach. Jest słodziutki, uniwersalny w użyciu, smakiem przypomina karmel a jego przygotowanie trwa niecałe 5 minut. Czy może nas zatem w kuchni spotkać coś lepszego? 😉

3 Thoughts on “Krem z daktyli [bez cukru]

  1. Doti_33 on 30 stycznia 2017 at 18:26 said:

    Witam, czy chodzi o daktyle suszone? Pytam, bo widziałam w kilku Pani przepisach właśnie daktyle i zastanawiałam się czy mowa o suszonych czy może świeżych.. Nie było to sprecyzowane, a nigdy nie używałam tego produktu :) Może Pani napisać, których używa w swoich przepisach, a jeśli są to te suszone, to gdzie bądź jakiej firmy kupować, żeby były bez żadnych dodatków (typu cukier, konserwanty)? Będę wdzięczna za informację :)

    • Magda on 30 stycznia 2017 at 19:53 said:

      Dzień dobry :) wszytskie daktyle których używam są suszone, a jeśli chodzi o firmę to nie ma tutaj różnicy ponieważ daktyle, jako nieliczne z suszonych owoców nie zawierają dodatków :)

  2. kasia_w on 16 lutego 2017 at 23:08 said:

    Ojej, jak trudno to zblendować… Jakiego blendera używasz? Mój nie dawał rady, ciągle się zapychał…Ale się w końcu udało, choć zostały kawałki daktyli;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation