Cześć kochani!
Dziś przygotowałam dla Was nowy, słodki przepis, wymyślony specjalnie z okazji odwiedzin cioci. Nie mogłam znaleźć nazwy dla tej kuchennej wariacji, ale po długich przemyśleniach wydaje mi się, że nazwa keks w pewnym stopniu odzwierciedla charakter tego ciastka 😀 Pomimo, że keksu nigdy nie jadłam, foremka w której wykonałam swój (keksówka) w pewnym stopniu może usprawiedliwić mój wybór . Przechodząc do sedna, muszę przyznać, że smak tego ciasta/keksu/wypieku przeszedł moje oczekiwania i zniknął ze stołu w dwa dni 😀

Składniki:
– szklanka płatków owsianych (110 g),
– pół szklanki mąki pełnoziarnistej (65 g),
– 5 białek jaj,
– 50 g rodzynek (około 1/3 szklanki),
– pół szklanki orzechów (70 g),
– dwie łyżki maltitolu/ksylitolu/erytrolu lub po prostu cukru,
– jeden mały banan,

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka jaj ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich płatki owsiane, mąkę, słodzidło, bakalie i rozgniecionego banana i mieszamy łyżką do uzyskania masy o równomiernej konsystencji. Masę przelewamy do keksówki i pieczemy 25-30 minut.
20150719_161204

Wartość odżywcza całego ciasta (10 porcji):
Kcal: 1420
Węglowodany: 181 g
Białka: 49 g
Tłuszcze: 55 g

20150719_161208_20150719162836341
Gwarantuję, że smak Was zaskoczy :) Można oczywiście wybrać inne bakalie według uznania. Ja korzystałam z tego, co miałam akurat pod ręką.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation