W porannej kawie z proszku, w ketchupie, w zupce chińskiej, sałatce z majonezem, wodzie smakowej, w kolorowych żelkach i czekoladzie, którą dostałeś na urodziny. Cukier można znaleźć wszędzie. Nawet jeśli chcemy go unikać, możemy natknąć się na niego w najmniej oczekiwanym momencie,a wszystko po to byśmy chętnie wrócili po więcej. W 2008 roku w czasopiśmie „Neuroscience & Biobehavioral Reviews” ukazał się artykuł potwierdzający, że spożycie cukru ma wpływ na nasz układ nerwowy oraz psychikę. Cukier jest uzależniający… a więc jak przestać jeść słodycze?

DZIAŁANIE CUKRU- BŁĘDNE KOŁOnutrition facts (1)Spożycie słodkiej przekąski powoduje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. W odpowiedzi na wysoką glikemię (wysoki poziom cukru we krwi) dochodzi do wyrzutu dużej ilości insuliny. Insulina jest hormonem, który powoduje związanie wolnej glukozy w glikogen i odłożenie go „na później” w wątrobie, mięśniach lub pod postacią tkanki tłuszczowej. Problemem w całym mechanizmie jest to, że im więcej cukru zjemy, tym większy jest wyrzut insuliny i tym szybciej dochodzi do hipoglikemii (gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi). Hipoglikemia jest przez nas odczuwana jako uczucie głodu, a głód z kolei skłania nas do sięgania po słodkie przekąski. W ten sposób błędne koło się zamyka.

Dodatkowo spożycie cukru pobudza w naszym układ nagrody, który skutkuje wydzieleniem hormonów szczęścia. Częste spożywanie słodkich przekąsek prowadzi więc do uzależnienia na podłożu układu nerwowego.

KROK 1. ZRÓB PRZERWĘ OD SŁODYCZY
Pierwszym krokiem prowadzącym do wygranej z uzależnieniem od słodyczy jest niestety chwilowa przerwa w dostarczaniu substancji uzależniającej, którą jest w tym przypadku cukier. Jakkolwiek drastycznie by to nie brzmiało, każdy z nas jest w stanie znaleźć w sobie odpowiednio duże pokłady motywacji, aby powstrzymać się przez kilka dni od jedzenia słodyczy :) Jest to bardzo istotne choćby po to, aby obniżyć swój subiektywny próg słodkości. Po chwilowej przerwie od spożycia cukru nasza tolerancja na poziom słodkości spada. Z czasem słodycze, których zjedzenie nie sprawiało nam żadnego problemu, staje się niemożliwe ze względu na zbyt duże stężenie słodkości. Brzmi zachęcająco, prawda? 😉
jak pordzić sobie ze słodyczowym ciągiem chęcią na słodkie słodyczeKROK 2. STOPNIOWO ZMNIEJSZAJ ILOŚĆ SPOŻYWANEGO CUKRU
Nagłe, całkowite odstawienie cukru może stać się zgubnym zabiegiem, ponieważ nie jesteśmy w stanie rozstać się w jednej chwili z nawykiem, który „pielęgnowaliśmy” przez całe życie. Postanowienie, że „od dziś nie jem słodyczy” nie do końca jest dobrym pomysłem. O ile tygodniowy post od słodyczy przybliży nas do osiągnięcia celu, o tyle miesięczna całkowita przerwa od słodkiego smaku może doprowadzić do nagłych napadów na lodówkę w poszukiwaniu słodyczy. Kluczem do sukcesu jest systematyczne zmniejszanie ilości dostarczanego cukru. Jak to osiągnąć w praktyce? Ustal sobie maksymalny poziom spożycia słodyczy w ciągu tygodnia i stale go zmniejszaj. Zacznij od 3-4 słodkich przekąsek w tygodniu, a skończ na jednej w ciągu dwóch tygodni. Będąc w trakcie detoksu cukrowego zobaczysz, że wcale nie jest to aż takie trudne na jakie wygląda, ponieważ Twoje zachcianki na słodycze i próg słodkości będzie stale spadał :)
13012639_998964650151093_8682347692644930760_nKROK 3. ZNAJDŹ ODPOWIEDNIE ZAMIENNIKI
Życie byłoby zbyt smutne, gdyby nie było w nim słodkości :) Na szczęście dzisiejsze czasy oferują nam mnóstwo zdrowych zamienników, które mogą osłodzić naszą codzienność bez wprawiania insuliny w zakłopotanie. Zamień przetworzone słodycze na owoce, suszone owoce lub orzechy, a zamiast cukru wykorzystaj do wypieków ksylitol, erytrol lub stewię, które stanowią naturalne zamienniki glukozy. Możesz także sięgnąć po daktyle, które zawierają w sobie cukier, jednak są też źródłem błonnika, który ogranicza jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Przepisów na słodycze bez cukru jest teraz całe mnóstwo, więc Twoje zadanie nie jest wcale tak trudne, jak Ci się wydaje :)

PODSUMOWUJĄC
Operacja usunięcia cukru z diety nie jest wcale tak trudna, jak może się wydawać. Należy jednak przeprowadzić ją stopniowo, dzięki czemu stale będziemy obniżać swój próg słodkości. Chcąc unikać cukru, możemy wykorzystać mnóstwo zamienników i wprowadzić nowe, naturalne słodkości do naszej kuchni. Jednym słowem- dla chcącego nic trudnego! :)

 

Źródła:
1. Nicole M. Avena, Pedro Rada, Bartley G. Hoebel. Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Volume 32, Issue 1, 2008, Pages 20–39

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation