Tu nie chodzi o szukanie wymówki. Postawienie sobie pytania „czy mam czas na dietę?” nie jest pozbawione sensu, ponieważ wiele osób chce nam wmówić, że w zdrowym odżywianiu powinniśmy zwracać uwagę na każdy szczegół. Idealnie byłoby przecież gdyby każdy miał czas przygotowywać 5 idealnie zbilansowanych, zróżnicowanych i urozmaiconych posiłków dziennie. Jednak czy trzeba spędzać cały dzień w kuchni, aby nasz posiłki były zdrowe?  Jak poradzić sobie z dietą, aby nie była dodatkowym źródłem stresu w obliczu codziennych obowiązków? Poniżej przedstawiam sprawdzone patenty :)the-eleventh-hour-758723_1280

1. PLANUJ DIETĘ NA KAŻDY DZIEŃ
Kartka, długopis i 5 minut spędzonych przy stole w kuchni może uratować nasze marzenia o zmianie nawyków żywieniowych :) O wiele łatwiej będzie zapanować nad dietą w kolejnym dniu, jeśli wyraźnie ustalimy ilość i wygląd naszych posiłków dzień wcześniej. Przy planowaniu swojego jadłospisu koniecznie weźmy pod uwagę produkty, które mamy w lodówce, ilość czasu jaką możemy wygospodarować w ciągu dnia na przygotowanie posiłków oraz nasze możliwości kulinarne. Mając niewielki zapas czasu możemy zaplanować posiłki tak, aby raz przygotowany produkt był użyty w kilku posiłkach np:. kasza jaglana może być podstawą śniadania w formie budyniu z kaszy jaglanej z ulubionymi owocami, następnie może wystąpić w obiedzie jako dodatek do mięsa i surówki, a w kolacji może być częścią sałatki na bazie warzyw. Tak dobra organizacja jest jednak możliwa tylko wtedy, jeśli przemyślimy wszystko dzień wcześniej.tablet-1250410_12802. GOTUJ DZIEŃ WCZEŚNIEJ
Jeśli pomimo rozpisanego „planu życie” nie znajdujesz czasu na gotowanie, rozwiąż ten problem dzień wcześniej :)  Przygotowywanie wszystkich posiłków wieczorem może skutecznie powstrzymać wszelkie wymówki i zachcianki, które pojawiają się w obliczu głodu. Przygotowane posiłki można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę, czyli wszędzie tam gdzie może nas złapać mały głód. Bez wcześniejszego przygotowania w takich chwilach najczęściej pędzimy do sklepu i chwytamy za słodkie przekąski, hot dogi, drożdżówki lub ciasteczka owsiane, które nasycą nas najwyżej na pół godziny. Z posiłkami czekającymi w torebce ten problem znika. Nawet jeśli w trakcie dnia okaże się, że możesz pozwolić sobie na posiłek w domu- on będzie już na Ciebie czekał :)red-417101_1280

3. ZAINWESTUJ W POJEMNIKI NA JEDZENIE
Czyli zrób krok, który wynika z poprzedniego punktu :) Będąc w posiadaniu poręcznych pojemników możesz zabrać ze sobą omlety, krokiety, pulpety i wszelkie inne potrawy, których nie jesteś w stanie znaleźć na szybko w sklepie. W wyborze pojemnika kieruj się tym, aby miał on zatrzaski na wszystkich ściankach, a na obramówkach wieczka były gumowe zakończenia. Te dwie cechy zagwarantują szczelność pojemników i uchronią przed powodzią w torbie. Ja osobiście korzystam z tych pojemników i jestem bardzo zadowolona :)lunch-box-1141196_12804. ZAMRAŻAJ PÓŁPRODUKTY
Lubisz warzywa strączkowe, ale rezygnujesz je na myśl o długim moczeniu i gotowaniu? A może lubisz własnoręcznie robione pulpeciki, ale ich przygotowanie jest zbyt czasochłonne? Zrób to raz a porządnie- namocz dużą ilość nasion, ugotuj je hurtem, ostudź, spakuj w woreczki po 100 g i hop do zamrażalnika. Tak przygotowana cieciorka lub fasola po wyciągnięciu jest gotowa praktycznie w 10 minut. Tak samo możesz działać z kotletami z fasoli, pulpetami z indyka, ciasteczkami z ksylitolem, czy własnoręcznie upieczonym chlebkiem z kaszy gryczanej. Dobrze przygotowany zamrażalnik jest w stanie uratować naszą dietę w nawet najbardziej zapracowany dzień, ponieważ podgrzanie tak przygotowanego jedzenia nie zajmuje z reguły więcej niż 10 minut.blueberries-1596194_12805. KORZYSTAJ Z DAŃ JEDNOGARNKOWYCH
Przygotowywanie dania, na które składa się wiele składników zwykle wymaga pracochłonnej obróbki oraz zaangażowania patelni, garnków, misek i talerzy, które ktoś w końcu będzie musiał umyć :) Zamieszania w kuchni możemy uniknąć opierając swoją dietę na daniach jednogarnkowych, dzięki którym możemy skrócić czas przygotowania potraw i ilości użytych sprzętów. Podstawą dania jednogarnkowego powinny być dowolnie wybrane warzywa (najlepiej zawsze sprawdzają się cukinia, pomidory, papryka, fasola, ciecierzyca, bakłażan i marchewka), które możemy po prostu pokroić w kostkę i ugotować w jednym garnku. Jako dodatek węglowodanowy idealnie sprawdzi się ryż, makaron bądź ulubiona kasza, oliwa z oliwek bądź olej kokosowy jako element tłuszczowy i pełnowartościowe w postaci mięsa, ryb czy jaj. Danie jednogarnkowe możemy podzielić na kilka posiłków, a w wyjątkowo trudnych przypadkach nawet na kilka dni :)couscous-1112012_1280

3 Thoughts on “Jak gotować szybko i zdrowo? Sprawdzone patenty na dietę dla zabieganych

  1. Jeżeli chodzi o pojemniki to ja poszedłem o krok dalej – zamówiłem sobie jednorazowe (takie jak w popularnych dietetycznych cateringach), więc nie trzeba ich nawet myć czy zabierać ze sobą do domu. Po posiłku po prostu lądują w koszu :) Świetny artykuł i porady :)

  2. bardzo dobre wskazówki, korzystam ze wszystkich. tylko jak robię jadłospis-to robię na cały tydzień, od razu listę zakupów. czasem oczywiście coś tam się przesunie ale jakby co-plan jest 😉

  3. Nie wpadłam na to, ze strączki można przygotować hurtowo i zamrozić;) to jest świetny pomysł i duuuzo zaoszczędzonego czasu. Muszę wprowadzić ten pomysl w życie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation