Z półek sklepowych w niektórych krajach właśnie wycofują Nutellę, za to na moją półkę w lodówce właśnie wjechało zabójcze w smaku FIT Ferrero Rocher! 😉 Bez cukru, oleju palmowego, mleka w proszku i innych wynalazków. Pomimo, że Ferrero nie należy do najmniej kalorycznych deserów, cały jego skład stanowią produkty naturalne, dzięki czemu pozbywamy się z diety wielu niepotrzebnych dodatków i przede wszystkim nadmiaru cukru :)
20170114_083823Składniki (na ok. 20 sztuk):
– 100 g masła orzechowego,
– 20 g oleju kokosowego,
– miarka odżywki białkowej Allnutrition,
– 40 g ekspandowanej kaszy jaglanej,
– 30 g wiórek kokosowych,
– 60 g gorzkiej czekolady,
– 30 g orzechów laskowych,

Przygotowanie:
Olej kokosowy i masło orzechowe należy w mikrofalówce przez minutę i podgrzać. Następnie dodać odżywkę białkową i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 20 min do lodówki, następnie dodać jagły ekspandowane, wiórki kokosowe po czym dokładnie wymieszać i uformować kule. Kulki odstawić do zamrażalnika na 30 min. W międzyczasie roztopić czekoladę na łaźni wodnej i rozgnieść orzechy w moździerzu. Schłodzone kulki oblać czekoladą i posypać rozgniecionymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)

Wartość odżywcza w 100 g (przeliczone w programie kcalmar.pro):
Energia: 566,8 kcal
Białko: 21,8 g
Węglowodany: 23,7 g
Tłuszcz: 41,5 g

Wartość odżywcza tradycyjnego Ferrero:
Energia: 603 kcal
Białko: 8,3 g
Węglowodany: 44,4 g
Tłuszcz: 42,7 g
Skład: mleczna czekolada 30% (cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mleko odtłuszczone w proszku, odwodnione masło, emulgator: lecytyny (soja); aromat), orzechy laskowe (28.5%), cukier, olej roślinny, mąka pszenna , serwatka w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (soja), substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu), sól, aromat.

KOD RABATOWY: magda10
Jeśli chcecie zamówić olej kokosowy, pamiętajcie że kupując produkty Allnutrition w sklepie SFD po wpisaniu kodu: magda10, otrzymacie 10 % zniżki  😉

2 Thoughts on “Fit Ferrero Rocher

  1. Hej robiłam dziś przepis ferrero roche i po zmieszani masla orzechowego oleju kokosowego z wiurkami i ja dodalam ekspandowany kamut bo to gdzie mieszkam ciezko dostac amarantus ale wracajac do tematu nie chcialo mo soe za bardzo skleic to wszystko w sensie trudno bylo uformowac kulki. oczywiscie po wlozeniu do zamrazalnika bylo lepiej ale i tak jednak mi sie rozpadalu. co moge dodac wiecej aby latwiej troche mi sie skleily? oleju kokosowego?

    • Magda on 21 stycznia 2017 at 13:00 said:

      Hej :) dobrym spoiwem będzie tu miód i trochę więcej masła orzechowego. Osobiście po wyjęciu z zamrażalnika nie miałam tego problemu z ulepieniem, ale połączenie miodu i masła na pewno powinno pomóc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation