Moje pierwsze własnoręcznie zrobione mleko roślinne wyszło obłędnie smaczne nie dlatego, że jestem świetną kucharką, ale dlatego, że jest to dziecinnie łatwe 😀 Pluję sobie w brodę, że przez taki długi czas zbierałam się do jego przygotowania używając w międzyczasie drogich, sklepowych zamienników.

20160405_175120

Proporcje do przygotowania mleka:
– 1 szklanka migdałów,
– 4 szklanki wody mineralnej,

Jeśli chcemy wykonać mleko z migdałów bez skórki należy najpierw zalać je wrzątkiem na ok. 10 minut. Jeśli migdały są świeże, skórka powinna z nich schodzić bardzo łatwo. Możemy również zrobić mleko z migdałów w łupinkach, gdyż na samym końcu i tak będziemy odsączać z nich sam płyn. Obranie migdałów daje nam natomiast możliwość otrzymania czystej „papki” z przesączonych resztek, z których można zrobić np. serniczki 😉

20160405_082245

Migdały zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wylewamy starą wodę, wsypujemy migdały do blendera, dolewamy 4 szklanki wody mineralnej i blendujemy przez kilka minut. Powstały w ten sposób płyn przecedzamy przez drobne sitko lub ściereczkę (najlepiej cienką, podobną do pieluchy, którą składa się na cztery). Nasze mleko jest gotowe! :)

2 Thoughts on “Jak zrobić mleko migdałowe?

  1. Dorota on 23 kwietnia 2016 at 09:30 said:

    W skladnikach jest woda mineralna a w przepisie zrodlana..? To ktora ma byc??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation