W poniższym wpisie przedstawiam Wam jedno z najlepszych ciast czekoladowych, jakie do tej pory jadłam i nie twierdzę tak tylko i wyłącznie dlatego, że wymyślił i przygotował je mój mężczyzna. Po prostu połączenie pysznego kokosa z aromatycznym i mocnym smakiem kakao sprawia, że od tego ciasta nie można sie oderwać :) Ciasto czekoladowe jest szybkie łatwe i przyjemne, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Do przygotowania ciasta potrzebujemy foremki keksówki o wymiarach 25 x 11 cm. 20160802_135501

Składniki:
– 100 g mąki orkiszowej jasnej,
– 100 g mąki kokosowej,
– 30 g kakao,
– 3 jajka,
– 100 g ksylitolu,
– 30 g oleju kokosowego,
– 300-400 ml wody,
– dowolne bakalie,

Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy wszystkie powyższe składniki i blendujemy na gładką masę (jeśli ciasto będzie zbyt gęste- można dodać nawet do 200 ml wody dodatkowo). Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie lub jeśli zależy nam na obniżonej kaloryczności- nie dodawać nic. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej keksówki, na której rozsmarowujemy olej kokosowy, aby ciasto nie przywarło do ścianek. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni sprawdzając w międzyczasie czy nie przypala się z góry. Smacznego! :)

Przybliżona kaloryczność 100 g ciasta (bez dodatku bakalii) to 260 kcal.

12 Thoughts on “Dietetyczne ciasto kokosowo-czekoladowe [FIT]

  1. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować bo kocham smak kokosu , a w mojej codziennej diecie trudno mi jest skomponować posiłki z jego dodatkiem 😀

    • Magda on 23 sierpnia 2016 at 00:16 said:

      W tym cieście bardzo wyraźnie czuć jego smak :) Aż sama byłam zdziwiona, że kokos z mąki aż tak się przebije :)

  2. A zamiast mak orkiszowej jaka nadaje się do tego ciasta ?

  3. Justyna on 30 stycznia 2017 at 19:47 said:

    Zrobilam dzisiaj w wersji bez kakao i z cukrem brązowym bo nie mam ksylitolu. Wyszło pyszne

  4. zaniusiaaa on 24 marca 2017 at 08:51 said:

    Czy zamiast maki orkiszewej moze byc pelnoziarnista lub owsiana? Bo takie akurat mam w domu.

  5. Jolly on 3 maja 2017 at 18:25 said:

    Czy olej kokosowy podany w liście składników, trzeba połączyć z resztą produktów, czy jest on tylko potrzebny do wysmarowania foremki?

  6. Juetyna on 7 maja 2017 at 23:25 said:

    Czy ciasto ma być wilgotne w środku? Piekłam 40 minut w termoobiegu i takie właśnie wyszło, w smaku bardzo dobre :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation