Jest taka zasada, że jeżeli mój chłopak obmyśli sobie jakiś przepis, to nie ma opcji żeby coś mu nie wyszło 😉  Nie byłam nawet świadoma, co dzieje się w kuchni do momentu, w którym przyniósł mi takie cudo na talerzu 😉 Pomimo, że te pyszne batoniki nie należą do niskokalorycznych przekąsek, nie ma w nich ani grama chemii, barwników, czy konserwantów, które są tak uwielbiane przez producentów słodyczy. Nasze batoniki są zrobione z naturalnych i zdrowych składników przez co oprócz kalorii dostarczają też mnóstwo błonnika, witamin i minerałów.
20151018_234621Składniki na 8 batonów:
– 150 g płatków owsianych,
– 15 g wiórek kokosowych,
– 2 łyżki miodu,
– 15 g suszonej żurawiny,
– 20 g rozdrobnionych orzechów włoskich,
– 5 łyżek oleju kokosowego,
– 4 łyżeczki masła orzechowego,

Olej, miód i masło orzechowe rozpuszczamy na niewielkim ogniu w małym garnku  i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni prażymy wiórki kokosowe, płatki owsiane i orzechy. Tak przygotowane składniki mieszamy razem w misce, dodajemy żurawinę i wykładamy do formy (lub plastikowego pojemnika na drugie śniadanie). Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po zestaleniu kroimy na batony i zjadamy ze smakiem :)

Jestem pewna, że smak tych batoników zaskoczy Was bardzo pozytywnie, zwłaszcza po ciężkim treningu. Taka przekąska bez wątpienia dostarczy energii i zapewni prawidłową odbudowę glikogenu mięśniowego po wysiłku. SMACZNEGO! :)

Produkty zakupiłam na stronie Vita Natura :) Szczególnie polecam masło orzechowe firmy Primaavika, jest przepyszne 😉

One Thought on “Owsiane batoniki z bakaliami

  1. Aa… muszę skorzystać z przepisu, uwielbiam takie przekąski :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation