Kto powiedział, że spaghetti nie może być fit? Nikt nie powiedział! 😀 Dlatego zapraszam Was na nową kuchenną propozycję.

Podaję składniki na większa porcję (która pozwala na wyżywienie wygłodniałych współlokatorów), natomiast można ją dowolnie modyfikować :)
– 4-5 świeżych pomidorów (mogą być tez w puszce lub przecierane, ale wtedy narażamy się na niekorzystnie działające dodatki do żywności),
– 400 g indyka (w całości lub zmielonego),
– ząbek czosnku,
– jedna mała cebulka,
– przyprawy: chilli, bazylia, oregano, pieprz, sól,
– makaron pełnoziarnisty,
– oliwa z oliwek,

20150402_211241

Autor przepisu: Jakub Mielniczuk

Wykonanie:
Zacznijmy od przygotowania mięsa. Jeśli do dyspozycji mamy indyka w kawałku, należy go przemielić przez maszynkę bądź zblendować. Zmielone mięso przyprawić pieprzem i niewielką ilością soli i dusić na głębokiej patelni (bez tłuszczu- mięso samo puści wodę) przez około 10 min. Do sosu będzie nam potrzebna cebulka, którą najlepiej zrumienić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do blendera wrzucamy pomidory, przygotowaną wcześniej cebulkę, czosnek oraz przyprawy i blendujemy na gładki sos pomidorowy. Następnie gotowy sos wlewamy na patelnię z  mięsem i mieszamy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Całość łączymy z ciemnym makaronem i gotowe :) Dla bardziej wyrazistego smaku możemy zamarynować w przyprawach mięso dzień wcześniej.

Smacznego!

One Thought on “Fit spaghetti z indyka

  1. Sebastian B. on 17 kwietnia 2015 at 14:58 said:

    Właśnie zrobiłem sobie z mięsem mielonym i zwykłym makaronem 😉 Pierwszy raz robiłem własny sos pomidorowy! Tylko, że dodatkowo wolałem obrać pomidory – zalecenie dziewczyny.

    Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation