Cześć kochani!
Mam dla Was kolejny post z serii prostych i smacznych pomysłów na mięso drobiowe. Dziś uruchamiamy piekarniki, a w ruch idzie mielone mięso z indyka :)

Składniki na porcję dla 4 osób:
– 500 g piersi z indyka (można też użyć gotowego mięsa mielonego, z tym że będzie ono bardziej tłuste i może być gorszej jakości),
– 4 pomidory,
– dwa ząbki czosnku,
– przyprawy (zioła toskańskie, chilli, bazylia, oregano, pieprz, sól),
– mozarella* opcjonalnie

Mięso z indyka mielimy w maszynce, bądź używamy już gotowego, mielonego mięsa. Przyprawiamy wg uznania ziołami toskańskimi i pieprzem i formujemy z niego małe pulpeciki. Następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości tłuszczu tak, aby utrwalił się ich kształt (w środku mogą nadal pozostać surowe). Tak przygotowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Teraz przygotowujemy sos pomidorowy. Wyparzone i obrane ze skórki pomidory umieszczamy w blenderze, dodajemy bazylię, oregano, czosnek i odrobinę soli. Całość blendujemy do uzyskania gładkiego przecieru i polewamy znajdujące się w naczyniu pulpeciki. Na wierzch możemy zetrzeć mozarellę i posypać oregano.
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika w temp 180 stopni na 20-30 minut.

20150324_205008

Autor przepisu: Jakub Mielniczuk

Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation