Cześć kochani,
Wybaczcie zbyt długą przerwę w trwaniu cyklu. Od tej pory obiecuję już poprawę i systematyczność :)
Dziś przygotowałam dla Was kolejny przepis, który jest połączeniem prostoty i smaku, a jednocześnie całość tworzy dietetyczne i niedrogie danie.

Składniki na cztery porcje:
– 100 g świeżego szpinaku,
– 200 g pieczarek,
– 400 g kurczaka,
– przyprawy: zioła toskańskie, chilli (wg uznania), przyprawa do kurczaka (u mnie z firmy e-condimenta), sól i pieprz,
– oliwa z oliwek,

Na samym początku pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach z użyciem oliwy z oliwek.
20150317_140120
Kurczaka odstawiamy na bok, a w między czasie myjemy i kroimy w kawałki pieczarki oraz siekamy liście szpinaku.
20150317_135039
Na patelnię nalewamy niewielką ilość wody i na niewielkim ogniu dusimy pieczarki oraz szpinak. Po mniej więcej 15 minutach na patelnię dorzucamy kawałki kurczaka i dusimy razem, aż do odpowiedniej obróbki kurczaka (ok 15-20 minut). Całość podajemy z ryżem lub jako farsz do naleśników.
20150317_142242
Jak sami widzicie, zdrowe gotowanie może być łatwe, szybkie i przyjemne :) Smacznego!



2 Thoughts on “Kurczak ze szpinakiem i pieczarkami

  1. Smażenie na oliwie z oliwiek jest zdrowe? Przecież oliwa powinna być wykorzystywana do potraw zimnych i nie poddawana obróbce termicznej. Przynajmniej tak wynika z tego, co ja wyczytałam (ale żadnym specjalistą nie jestem).

    • Sprawa wygląda następująco, że rzeczywiście lepiej jest podawać oleje w formie na zimno ze względu na zachowanie jak najwyższej wartości odzywczej nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak jeśli naszym celem jest uzyskanie smaku a nie wartości odżywczych (które np. danego dnia pozyskamy z innych źródeł) możemy użyć jej do smażenia ponieważ jednorazowe podgrzanie na patelni nie spowoduje powstania niebezpiecznych dla nas związków. Takie obawy bardziej odnoszą się do przemysłowego wykorzystania tłuszczów nienasyconych i wtedy istnieje ryzyko powstania dużej ilości izomerów trans o działaniu rakotwórczym. Uwaga jak najbardziej słuszna :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation