Dobry wieczór!
Lubicie gyrosa? Bo ja uwielbiam 😀 Dla mnie osobiście sałatka, która większości osób kojarzy się z toną majonezu i tłustym kurczakiem, jest świetną odmianą dla standardowego dania obiadowego. Dodatkowo nadaje się idealnie do zabrania jej ze sobą w pojemniku. Można? Można! Wystarczy tylko trochę ją odchudzić :)

Składniki:
– dwie duże piersi z kurczaka (ok. 750 g),
– kapusta pekińska,
– pół puszki kukurydzy,
– 3-4 duże ogórki kiszone,
– jogurt naturalny 150 ml,
– dwa ząbki czosnku,
– ketchup (mile widziany o 60% mniejszej kaloryczności),
– przyprawa do drobiu (u mnie bez chemii z firmy e-condimenta),

Kurczaka kroimy w małe kawałeczki, posypujemy przyprawami i odstawiamy na kilka minut. Następnie rozgrzewamy patelnię, polewamy ją wodą i rzucamy kawałki kurczaka. Mięso powinno dusić się pod przykrywką ok 15 minut (należy co jakiś czas dolać wody, nie trzeba używać tłuszczu).
PhotoGrid_1425673354341 Ogórki kiszone kroimy w drobne kosteczki, a kapustę szatkujemy. Gdy kurczak będzie już gotowy, układamy w misce kolejno warstwy: duszony kurczak, kukurydza, ogórki, sos czosnkowy (przygotowany wcześniej z jogurtu naturalnego i czosnku), ketchup i kapusta pekińska.
PhotoGrid_1425673493510
PhotoGrid_1425673269318
Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation