Witam serdecznie,
W dzisiejszym przepisie w ruch nareszcie pójdzie piekarnik, a na naszych stołach stanie pieczeń, która ma uniwersalne zastosowanie. Można ją pokroić na kanapki, użyć jako mięsny akcent w kolacyjnej sałatce, bądź też zjeść z ziemniakami i surówką, jako pełnowartościowy obiad :)
Proporcje składników podane będą na jedną pieczeń, ja natomiast w domu wykonałam dwie.

Składniki:
– foremka „keksówka”
– 2 podwójne piersi z kurczaka (ok. 1 kg),
– pół bułki grahamki,
– liście pietruszki,
– 1 jajko,
– sól, pieprz oraz wybrane przyprawy do smaku,

Przygotowanie:
Mięso z piersi z kurczaka należy przemielić przez maszynkę, bądź zblendować. Umyte wcześniej liście pietruszki posiekać i również przemielić przez maszynkę do naczynia, w którym znajduje się mięso. Ostatnim składnikiem, który przejdzie przez maszynkę będzie namoczona wcześniej połowa bułeczki grahamki, która jest niezbędna do nadania odpowiedniej konsystencji.
PhotoGrid_1424704680818PhotoGrid_1424704663885
Kolejnym krokiem, jest oddzielenie żółtka (białka nie wyrzucamy, przyda się :D) i dodanie do naczynia z mięsem. Całość należy Przyprawić solą (ok pół łyżeczki), pieprzem oraz przyprawami wg uznania i dokładnie wymieszać. Pozostawione wcześniej białko ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą składników.
PhotoGrid_1424704643470

Zawartość naczynia dokładnie wymieszać i umieścić w foremkach, które wcześniej za pomocą wacika smarujemy tłuszczem i posypujemy np. otrębami, aby pieczeń nie przykleiła się w trakcie pieczenia.
PhotoGrid_1424704617889

Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 50-60 min.

PhotoGrid_1424704596279
Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation