Zwracacie czasem uwagę na skład produktów, które kupujecie? Ja zawsze na to patrzę i dzięki temu mogę dowiedzieć się dużo ciekawych rzeczy (chociaż czasem lepiej byłoby nie wiedzieć co tam siedzi). Dzisiaj przygotowałam dla Was zestawienie 10 składników, których lepiej unikać.

 

SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY– wróg numer jeden Twojej sylwetki.  Znajdziesz go w marmoladach, sokach, galaretkach, konserwach, napojach, żelkach, wodach smakowych, a nawet w owocach w puszcze. Jest to czysty roztwór glukozy i fruktozy otrzymany ze skrobi kukurydzianej. Substancja ta jest podejrzewana o zwiększenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II, wzrost poziomu złego cholesterolu LDL, a przede wszystkim przyczynia się do otyłości.

ASPARTAM (AMINOSWEET) – substancja słodząca 150 razy słodsza od cukru. Niebezpieczeństwo spożywania aspartamu polega na tym, że badania nad szkodliwością tego związku mówią o 90 różnych udokumentowanych dolegliwościach powodowanych przez aspartam. Dodatkowo jednym z produktów rozpadu aspartamu jest metanol, czyli toksyczny alkohol metylowy, który nieodwracalnie uszkadza układ nerwowy. Trwają również badania nad potwierdzeniem hipotezy o rakotwórczości aspartamu.

GLUTAMINIAN SODU (E621)– substancja wzmacniająca smak. Wywiera negatywny wpływ na organizm powodując syndrom „chińskiej restauracji” objawiającego się zawrotami głowy, nadmierną potliwością i uczuciem niepokoju. Dodatkowo wywołuje sztuczny głód, który może prowadzić do otyłości. Niepokojące są doeniesienia, że może nawet prowadzić do uszkodzeń płodu, siatkówki oka i zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA (E110)– syntetyczny barwnik azotowy znajdujący się w wyrobach cukierniczych i piekarniczych, napojach bezalkoholowych, zupach instant, słodyczach przetworach rybnych i zbożowych. Jest to substancja zakazana w Norwegii i Finlandii, ze względu na wywoływanie alergii oraz objawów astmy. Jest przyczyną dolegliwości przewodu pokarmowego takich, jak wymioty, niestrawność i brak apetytu. Sugeruje się, że ma działanie karcenogenne. Substancje o podobnym działaniu: E102, E107, E104.

AZOTAN SODU (E252) – konserwant i stabilizator barwy. Znajduje się w produktach mięsnych, wędzonkach oraz żółtych serach i jest stosowany jako środek zapobiegający rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego. W przewodzie pokarmowym przekształcany jest do nitrozamin o silnym działaniu rakotwórczym. Utlenia hemoglobinę do methamoglobiny (forma, która nie jest w stanie przenosić tlenu w organizmie).

CZERWIEŃ KOSZENILOWA (E124)– czerwony barwnik. Występowanie:  kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku. Wzmaga objawy astmy, a w połączeniu z benzoesanami przyczynia się do wywoływania nadpobudliwości u dzieci.

KARAGEN (E407)– zagęstnik, emulgator i stabilizator pozyskiwany z wodorostów. Znajduje zastosowanie w produkcji wyrobów cukierniczych, lodów i deserów. Może powodować wzdęcia i problemy z trawieniem. Prawdopodobnie może wywoływać wrzodziejące zapalenie jelita.

DIFOSFORAN WAPNIOWY (E450)– regulator kwasowości dodawany do konserw, proszków do pieczenia, napojów alkoholowych, izotonicznych, lodów oraz słodyczy. Nadmiar difosforanów w organizmie prowadzi do uszkodzenia nerek, rozregulowuje gospodarkę elektrolityczną organizmu, zwiększa ryzyko osteoporozy, ogranicza wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu.

AMARANT (E123)– sztuczny barwnik koloru czerwonego. Występowanie:  ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki. W krajach Unii Europejskiej jego stosowanie jest ograniczone, a w niektórych krajach całkowicie zabronione ze względu na działanie obniżające płodność, zaburzanie pracy nerek i wątroby oraz działanie karcenogenne. Szczególnie groźny dla kobiet w ciąży- może powodować wady wrodzone u dziecka.

CZERŃ BRYLANTOWA (E151)- zielony barwnik stosowany do wyrobów cukierniczych, napojów alkoholowych i kawioru. Substancja zabroniona w USA. Powoduje nasilenie objawów astmy i reakcje alergiczne. W jelicie przekształcana do bardzo szkodliwych związków.

Z pomocą przy pisaniu tego artykułu przyszła mi przydatna aplikacja na telefon „wiesz co jesz” :)

A Wy jakie znacie szkodliwe substancje zawarte w żywności?

 

One Thought on “10 składników żywności, których należy unikać

  1. Magda on 23 stycznia 2015 at 08:58 said:

    E252 to azotan potasu. Z soli sodowych stosuje się w przemyśle spożywczym azotyn sodu. Z tego co widzę informacje o obu związkach połączyłaś w jedno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation